*Nettavisen* Nyheter.

Frikjent for massiv fildeling

Han ble anklaget for å ha tjent flere millioner på fildeling. Nå er han frikjent.

16.01.10 19:54

Det gikk nærmest en sjokkbølge gjennom fildelingsmiljøet på nett da det lukkede fildelingsnettstedet OiNK ble raidet av britisk politi.

Les også: Razzia mot gigantisk musikknettverk

OiNK var et BitTorrent-nettsted, som opererte omtrent slik vi kjenner fra The Pirate Bay.

Rundt 180.000 brukere benyttet nettstedet, som hadde rykte på seg for å dele svært store mengder musikk i veldig høy kvalitet.

Hevdet han tjente millioner
Britisk politi hevdet at Alan Ellis, hovedmannen bak siden, hadde tjent rundt 300.000 pund på siden, og at siden hadde sørget for at rundt 21 millioner nedlastinger var gjennomført.

Tiltalen endte til slutt opp med å være «konspirasjon for å svindle opphavsrettseiere».

Les også: Fildelere arresteres for konspirasjon

- Ville bare lære
Selv hevdet Ellis i retten at han ikke opererte en side som var noe vesentlig annerledes enn Google, og at han selv ikke var delaktig i noe av fildelingen som foregikk mellom brukerne. Han hevdet at hans motivasjon for å drive siden var å lære programmering.

Som vitner i saken hadde han blant annet professor Birgitte Andersenok fra University of London som i vitneboksen hevdet at fildeling faktisk fører til høyere musikksalg. Dette falt ikke i god jord hos musikkindustrien, og aktoratet hevdet at hennes vitnemål var «søppel» - og hevdet videre at Ellis fortalte «gjentatte, utspekulerte, kalkulerte løgner», ifølge The Gazette.

Var i kontakt med bransjen i lang tid
Ellis hevdet også i retten at Ellis jevnlig hadde vært i kontakt med musikkindustrien før nettstedet til slutt ble raidet, men at de aldri hadde bedt ham om å stoppe siden. I stedet var det mange musikere som benyttet nettstedet til å promotere sin egen musikk.

- Hvis det er noen som opptrer uærlige, så er det dem, fortalte Ellis advokat Alex Stein i retten.

Og dette var juryen åpenbart enige i, for de kom enstemmig fram til at Ellis skulle frikjennes.

- Dette er en veldig skuffende avgjørelse som ikke er på linje med det som en har kommet fram til i lignende saker rundt i hele verden, som for eksempel The Pirate Bay, sier en talsmann for den britiske platebransjen til The Register.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.