Gå til sidens hovedinnhold

Frikjent for voldtekt - men må betale denne kvinnen 150.000 kroner

Dommen falt i Oslo tingrett tirsdag ettermiddag.

Forrige torsdag startet rettssaken mot en ung asylsøker fra Vest-Sahara, som var tiltalt for å ha overfalt og voldtatt en 38 år gammel kvinne ved Carl Berners Plass i Oslo på morgenen den 20. februar i år.

- Jeg er uskyldig og har ikke begått noen ting, sa han i retten.

Tirsdag ettermiddag falt dommen, der mannen ble frikjent for anklagene om voldtekt, opplyser Oslo tingrett til Nettavisen.

Han ble samtidig dømt til 60 dagers fengsel for tyveri, noe han allerede har sonet i varetekt.

I tilegg ble han dømt til å betale en erstatning på 900 kroner til kvinnen for å ha stjålet hennes lommebok og mobiltelefon, og til å betale en oppreisning på 150.000 kroner.

- Glad for å bli hørt
Forsvarer Aase Karine Sigmond sier at hun er glad for å ha blitt hørt av retten.

- Jeg er glad for at retten delte mitt syn på bevisene i forhold til skyldspørsmålet, sier Sigmond til Nettavisen.

Hun mener bevisene i saken har vært svake, og synes hennes klient derfor har sittet altfor lenge i varetekt.

- Jeg har jo følt at jeg har stanget hodet mot veggen. Jeg har begjært ham løslatt, men retten fant grunn til å holde ham. Det syntes jeg var frustrerende. Han er jo veldig ung, og har slitt veldig mens han har sittet i varetekt, sier advokaten.

- Hva tenker du om at han er dømt til å betale erstatning og oppreisning?

- Det innebærer jo at retten finner en klar sannsynligovervekt for at det har skjedd, men mitt råd til klient var å anke erstatningsspørsmålet og at han ble domfelt for tyveriet, sier Sigmond.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hadde vært på byen
Kvinnen var svært nedbrutt da hun fortalte om voldtekten i Oslo tingrett. Overfallet skal ha blitt observert av en nordmann som ikke ønsket å involvere seg.

38-åringen hadde vært ute på byen sent, og gikk alene hjem da hun ble oppsøkt av to afrikanske menn.

- Til slutt var de helt oppe ved siden av meg og begynte å ta kontakt. Jeg var ikke så interessert i kontakt, så jeg var litt avvisende. De spurte «do you have a place» og «where are you going» og slike ting, sa kvinnen i retten.

Ved 7-eleven på Carl Berner tok hun ut et mindre pengebeløp før hun gikk utenfor.

- Tiltalte kom helt opp til meg da jeg tok ut penger og hang over meg. Da ble jeg sint og sa «go away», sa hun.

Da hun kom ut av butikken, ble de to mennene, ifølge kvinnen, enda mer innpåslitne. De begynte å ta på hendene hennes og sa «relax, relax».

- Det har vært vanskelig
Ved Christian Michelsens gate 39 gikk den innpåslitne oppførselen over til overfall. Mens den ene mannen holdt vakt, skal tiltalte ha dyttet henne ned på bakken og voldtatt henne.

Like i nærheten sto en liten lastebil parkert, og kvinnen fikk øyekontakt med sjåføren og ba om hjelp.

- Han så alt sammen for han var parkert rett ved siden av. «Nej, detta har je itte no me» sa han. Jeg husker det så godt, sa kvinnen gråtkvalt i retten.

Mer fra Nettavisen:

Etter rettssaken fortalte kvinnen til Nettavisen at voldtektssaken hadde vært en smertelig prosess.

- Dette har vært utrolig vanskelig for meg. Jeg vurderte lenge fram og tilbake om jeg skulle orke å gå gjennom en rettssak på grunn av skammen og frykten for ikke å bli trodd. Jeg klarte å samle styrke og gjennomføre for jeg mener at rett skal være rett, sa hun etter to lange dager i Oslo tingrett til Nettavisen.

Ikke tekniske bevis
Utfallet i saken var langt fra gitt. Det holder nemlig ikke for domstolen å tro mer på kvinnen enn på den tiltalte. For at den tiltalte skal kunne dømmes må skyldspørsmålet bevises «utover enhver rimelig tvil».

Det finnes ingen tekniske bevis eller vitner til voldtekten som skal ha funnet sted utenfor 7-Eleven på Carl Berner ved 06-tiden 20. februar i år.

Selv hevder kvinnen at en lastebilsjåfør så voldtekten, men ikke blandet seg inn. Politiet har forsøkt å finne denne sjåføren men klarte bare å oppdrive en sjåfør som fortalte Oslo tingrett at han ikke var der på det aktuelle tidspunktet.

Forsvarer Aase Karine Sigmond poengterte under sin prosedyre at kvinnen har et motiv for å anmelde hennes klient for voldtekt, nemlig 150.000 kroner som hun har krevd i erstatning. Beløpet er den summen som voldtektsofre ofte mottar, og som kvinnens bistandsadvokat også har bedt om.

Sigmond mente også at hele kontakten mellom hennes klient og kvinnen var narkotikarelatert.

- Hun hadde motiv. Hun kontaktet tiltalte for at hun ville kjøpe narkotika, og hun hadde motiv om å få penger når hun sa hun hadde blitt voldtatt. Dette er en kvinne med et sterkt behov for penger, sa forsvarer Aase Karine Sigmond - som mente at hennes klient måtte bli frikjent for voldtektsanklagene fordi det ikke finnes bevis.

Mer fra Nettavisen: