RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frisk og munter Allende

Sist oppdatert:
Isabel Allendes memoarer er et knippe spredte og underholdende historier om hennes selv, hennes familie og Chile som både morer og varmer i høstmørket.

Isabel Allende
Mitt oppdiktede land
Gyldendal

Ifølge Isabel Allende selv er hun ikke en spesielt nostalgisk person. Hun ble derfor svært overrasket da hun en gang ble spurt hva slags forhold nostalgien spilte i hennes bøker.

Allende, som nå har levd over halvparten av sitt liv utenfor Chile etter militærkuppet i 1973, sier det aldri hadde falt henne inn før da at hjemlengsel kunne være en drivkraft i hennes forfatterskap.

- Vi var ikke en familie der man reflekterte spesielt mye, skriver hun. Det er det hun på sett og vis har forsøkt i «Mitt oppdiktede land». Som tittelen antyder ser Allende tilbake på et land hun i store deler av sitt voksenliv, og barndom, har sett utenfra. Hun påberoper seg på ingen måte å være korrekt i det hun skriver. Kanskje derfor er «Mitt oppdiktede land» blitt en så interessant og morsom bok.

Mest av alt er Isabel Allende god til å fortelle historier. Derfor har hun også plukket dem hun synes er mest interessante selv, og gitt blaffen i resten.

Disse memoarene er mer enn anekdotesamling enn den er en lang og dyptpløyende biografi. Allende fletter lett historiske fakta inn i historien om sitt eget liv. Med brodd og humor skriver hun om chilenere før og etter kuppet, folkets psykologi i å skyve det vonde foran og fra seg. Men mest av alt handler det om hennes familie som vi kjenner igjen fra de fleste av hennes bøker, og kanskje særlig «Åndenes hus» og «Eva Luna forteller».

Selv har hun sagt at hun vil anbefale «Mitt oppdiktede land som reiselitteratur, men få beskriver mentalitet og sinnstilstand så godt som Allende her gjør. I så måte er boken både morsom og nyttig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere