*Nettavisen* Nyheter.

Friske surpomper

Er glade mennesker så mye friskere enn andre? Nye undersøkelser viser at også surpompene kan klare seg bra gjennom sykdommer.

05.01.05 12:37

En positiv holdning kan få deg langt i livet. Men friskere blir du ikke, ifølge mange eksperter.

Oppskrytt smil
Forskerne ved Peter MacCallum Cancer Centre i Melbourne, Australia har undersøkt sammenhengen mellom optimisme og helse. De konkluderer med at pasienter med lungekreft ikke får noen gevinst av å holde humøret oppe.

170 pasienter med den dødelige sykdommen ble fulgt gjennom fem år. Og til tross for de negative resultatene mener ekspertene at konklusjonen kan være verdifull for mange kreftpasienter.

- Dette studiet viser at det er OK å sørge etter å ha fått den alvorlige diagnosen. Jeg bekymrer meg for pasienter som ikke reagerer med sorg og går rett over i en fase med stå-på-humør, for dette er ikke en realistisk reaksjon, forteller professor Amanda Ramirez ved Cancer Research UK til BBC News.

Furter seg frisk
De australske forskerne får støtte av skotske kolleger ved Universitetet i Glascow. De har sett nærmere på en stor gruppe forskningsrapporter som undersøker behandling av kreftpasienter. Deres konklusjon er at det slett ikke er nødvendig å holde på smilet for å overleve sykdommen.

Forskerne konkluderer med at din naturlige reaksjon er bedre enn et falskt smil, uansett om du velger å være positiv eller negativ. Om du før diagnosen er en grinete surpomp kan du derfor fortsette med å syte og klage også under behandlingen. Dette kan være med på å dempe stress, styrke immunforsvaret og til slutt gi deg en bedre mulighet til å bekjempe sykdommen.

- Mange pessimister takler kreften godt. Du kan være så sur, sint eller furten som du bare vil, bare du ikke blir så ille at du blir kastet ut fra legekontoret, sier psykolog Jimmie Holland ved Memorial Sloan-Kettering Hospital i New York i en kommentar til The Wall Street Journal.

LES HELE SAKEN HER: FURTER SEG FRISK

Kvalitet også viktig

Men det er ikke alle forskere som avskriver godt humør som medisin. Noen undersøkelser viser nemlig også at et stort smil kan være med på å jage sykdommen bort. Det er spesielt undersøkelser av kvinner med brystkreft som viser en slik sammenheng.

Noen undersøkelser viser også at optimister lettere unngår sykdom i utgangspunktet og lever lengre og bedre liv enn sine sure naboer eller venner.

LES HELE SAKEN: OPTIMISTER LEVER LENGER

- I tillegg er håp og optimisme viktig for livskvaliteten. Og kvaliteten på livet er vel like viktig som lengden, spør professor Amanda Ramirez.

HTML EMBED

Andre saker fra mozon.no:

- Smerte-medisin farligere enn antatt

- P-piller virker dårligere på overvektige

- Alternativt i vekst

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.