RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Friskoler stoppes av regjeringen

Sist oppdatert:
Akademiet videregående skole får fortsette i Bergen, men må foreløpig skrinlegge to andre planlagte skoler. Kunnskapsministeren stopper 140 friskoler.

Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) presenterte tirsdag flere strakstiltak for å stoppe veksten i antall friskoler. Som NRK meldte tirsdag morgen, vil Djupedal stoppe 140 planlagte friskoler. 40 skoler som fikk innvilget søknaden av den forrige regjeringen men fortsatt ikke har startet opp, får ifølge Djupedal ikke starte opp. I tillegg vil rundt 100 søknader som ligger inne til behandling nå, ikke bli behandlet før en ny friskolelov er på plass.

- Til sammen handler dette om rundt 22 000 elevplasser, nær en fordobling av dagens elevtall i friskolene. En så kraftig vekst vil ramme den offentlige skolen. Derfor tar Regjeringen nå nødvendige grep for å stanse denne ukontrollerte veksten, sier Djupedal i en pressemelding.

Skoler som allerede er i drift får fortsette, men ingen nye får starte opp.

Djupedal legger opp til en to-trinssrakett i denne saken. Første trinn er å innføre en ny, midlertidig bestemmelse i dagens friskolelov. Det er denne midlertidige bestemmelsen som setter en stopper for 140 planlagte friskolene.

Neste trinn er en helhetlig endring av friskoleloven. Dette håper kunnskapsministeren å kunne sende på høring neste høst, slik at saken kan fremmes for Stortinget våren 2007.

- Regjeringen ønsker en sterk satsning på den offentlige skolen og vil stanse den ukontrollerte veksten i antallet friskoler. Vi vil derfor gjennomgå regelverk og støtteordninger for friskolene med sikte på en innstramming, sier Djupedal.

- Vanskelig å forhold seg til
Rektor Terje Risa ved Akademiet videregående skole i Bergen reagerer på kunnskapsministerens avgjørelse.

- Dette er veldig vanskelig å forholde seg til. Man tror jo at man kan forholde seg til en godkjenning man faktisk har fått fra norske myndigheter, sier Risa til NRK. Akademiets skole i Bergen får fortsette fordi den allerede er startet opp, mens de planlagte skolene i Trondheim og Tromsø ikke får starte.

Kunnskapsministerens innstramming vil ramme flere skoler i Bergensområdet. Kvam Kristne Skole og Nyskolen i Bergen er begge ifølge ba.no godkjent for 100 elever, men har ikke startet. Det betyr at de ikke får starte opp likevel.

I tillegg har i alt seks andre skoler med til sammen nesten 1000 plasser søknader liggende inne til behandling. Disse seks er Noroff Mediegymnas Bergen A/S, NTI Bergen, Austevoll kyst- og naturskule, International School of Bergen, Urtehagen grunnskole Bergen og Vinnes friskule i Fusa. Disse får da trolig ikke søknadene sine behandlet før en ny friskolelov er på plass.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere