Gå til sidens hovedinnhold

Frithjof Jacobsen burde få en ny sjanse

Leserbrev av Steinar E. Mellgren

Det finnes noen leseverdige kommentatorer. Det finnes noen få troverdige kommentatorer. Frithjof Jacobsen har vært en av disse. Det var derfor et sjokk da nyheten om at han hadde forlatt VG på dagen ble gjort offentlig. Forklaringen om at han søkte nytt innhold i livet hørtes ut som en forsinket 40-års krise.

Så kom begrunnelsen. Frithjof Jacobsen ønsket «å bli kjæreste med Arbeiderpartiets Jette Christensen», og mente selv at dette var uforenelig med å være politisk kommentator. Sett fra utsiden er dette en moden og riktig avgjørelse. Kommentarene fra Frithjof Jacobsens overordnede ødela dette bildet.

Inntrykket leserne sitter igjen med er at forholdet til Jette Christensen kan ha pågått over lengre tid, også i den tiden VGs treffsikre kommentarer om Arbeiderpartiets interne metoo-oppgjør var som hetest. VG hadde tilsynelatende tilgang på kilder i Arbeiderpartiet som gjorde det mulig å komme med intern informasjon i jakten på Trond Giske.

Når den drevne journalisten Kristian Skard i Dagens Næringsliv gikk av, og begrunnelsen var et pågående forhold til Hadia Tajik, hevet flere forsiktig på øyebrynene. Grunnen til dette var at Kristian Skard hadde vært en av de best informerte og dyktigste i jakten på Trond Giske når han skulle felles. Den fremste i kampen mot Giske var Hadia Tajik.

Min første reaksjon var at dette var et merkelig sammentreff. Etter å ha vurdert saken var konklusjonen at selv en journalist kan bli elsket av noen. Mange spørsmål står i kø i denne saken. Vi vet ikke hele bakgrunnen. Vi kan bare spørre.

Man skal alltid være forsiktig med å gi andre råd. Men siden dette gjelder en dyktig journalist som Frithjof Jacobsen, våger jeg å bøye reglene. Han fortjener ikke å forlate pressen med bøyd nakke.

Derfor er mitt råd til redaktør Gard Steiro: forny muligheten for Frithjof Jacobsen til å legge alle kortene på bordet. Gi han deretter muligheten til å velge at han selv ettergår alle kommentarer omkring Giske-saken. Da kan han finne ut om han er blitt utnyttet av kilder. Til slutt bør han bruke sine evner som kommentator til å synliggjøre det usynlige og gi et ærlig svar til VGs lesere. Dette vil opprette tilliten både til VG og Frithjof Jacobsen. VGs lesere vil også forstå og tilgi ham.

Når dette er gjennomført bør Gard Steiro sette strek over tillitsbruddet og gi han valget mellom å komme tilbake til kommentator-jobben i VG eller starte en ørkenvandring hvor ingen vet hvor ender.

Dette krever mot både av Frithjof Jacobsen og Gard Steiro. Frithjof Jacobsen fortjener en ny mulighet til å opplyse oss med sine innsiktsfulle kommentarer.

Kommentarer til denne saken