Fritzl kan være fri om 7 år

Foto: AP Photo/Christof Stache

Josef Fritzl risikerer fengsel på livstid, men kan også være fri om sju og et halvt år, dersom han blir dømt.

16.03.09 23:51

Rettssaken i St. Pölten i Østerrike mot den tiltalte i incestsaken som har rystet en hel verden kan være unnagjort på én uke. Allerede torsdag kan dom bli avsagt mot Josef Fritzl. 73-åringen er tiltalt for å ha holdt sin datter fanget i en kjeller i 24 år og for å ha brukt henne som sexslave og gjort henne med barn sju ganger.

Kan bli tidligere ferdig
- Dette kommer an på fremdriften i saken, hvordan han reagerer og hva han svarer. Det kan være at dommen blir avsagt allerede på torsdag, men jeg skal holde dere løpende orientert om dette, sa Franz Cutka, pressetalsmann for Landesgericht St. Pölten, på en pressebriefing etter første dag av rettssaken mandag. Rettssaken, som går for lukkede dører, er i utgangspunktet berammet til fem dager.

Les også: - Livet mitt er ødelagt
Les også: Erkjenner ikke skyld for drap
Les også: I dag starter rettssaken

Erkjenner delvis straffskyld
Josef Fritzl har erkjent delvis straffskyld for voldtekt samt for incest, overgrep og frihetsberøvelse, men nekter skyld for drap og slaveri. Blir han likevel funnet skyldig for drap, har det en strafferamme på livstid i fengsel, slavehold har en strafferamme på 20 år, mens de resterende tiltalepunktene utgjør til sammen en strafferamme på 15 år. Lovparagrafen om slavehold er forøvrig aldri prøvd for en østerriksk rett.

Kan havne på spesialinstitusjon
Gitt at Fritzl bare dømmes for incest og overgrep og får maksimalstraffen på 15 år, kan han være en fri mann om 7,5 år. Om ekspertene bedømmer at han er psykisk syk kan han havne på en spesialinstitusjon. Der kan det bli aktuelt å sette ham fri etter halve tiden, men det avhenger i så fall av de sakkyndiges råd, forklarte Cutka for pressen, melder Reuters.

Spiller av videoavhør
Cutka forklarte videre at det eneste vitnet i saken, Josef Fritzls datter Elisabeth, ikke selv møter i retten, men at retten vil få se et flere timer langt videoopptak av avhøret med henne. Det vil bli avspilt i bolker, og den første delen ble vist mandag. Det er fra før kjent at Elisabeth Fritzl, som ble ifølge tiltalen gjennom årene gjentatte ganger ble utsatt for farens voldtekter, har stilt som betingelse for å forklare seg at hun slipper å se sin overgriper igjen. Dette kravet har hun altså fått innfridd.

Referatforbud
Noe særlig mer nytt hadde ikke Cutka å fortelle det tallrike pressekorpset. Han viste til at rettssaken går for lukkede dører og at det er referatforbud. Cutka hadde heller ikke selv vært til stede under rettssaken, og viste gjentatte ganger til dette i sitt svar til pressen.

- Hvis dere ikke kan fortelle oss noe, hva er da poenget med disse daglige pressekonferansene? spurte en av reporterne. Han fikk til svar at rammene rundt Fritzl-saken var gjort kjent på forhånd og derfor ikke burde komme som noen overraskelse.

Mer enn 200 journalister
Allerede før helgen var St. Pölten, som ligger 70 kilometer øst for Amstetten, der Fritzl-familien bodde, fylt til randen av journalister som skal følge den alvorlige incestrettssaken. Mer enn 200 journalister og minst 25 mobile TV-studioer fra hele verden rapporterer fra byen som denne uken kommer til å være verdens medienavle, skriver avisen Österreich.

Alle de mer enn 400 sengene på tre- og firestjernershoteller i byen er fulle fram til og med fredag 20. mars.

Torsdag ble det i tillegg satt opp et 150 kvadratmeter stort pressetelt og en ekstra mobilmast i sentrum av byen, melder avisen. St. Pölten er hovedstad i Niederösterreich, den største delstaten i Østerrike, og har rundt 50.000 innbyggere.

Strenge sikkerhetstiltak
I tillegg til ekstra styrket vakthold rundt Josef Fritzl, og mer enn 100 politifolk til stede inne i rettssalen, har det østerrikske politiet satt i verk ekstra strenge sikkerhetstiltak. Fra mandag til og med fredag er det flyforbud over rettsbygningen i St. Pölten og i en radius på en kilometer rundt den.

Fikk følge innledningen
Kun 95 journalister fra utvalgte medier, blant dem Aftenposten og TV 2 som de eneste fra Norge, var til stede i rettssalen mandag morgen. Journalistene fikk kun overvære den første snaue timen av rettssaken. Deretter ble dørene lukket for offentligheten.

TV 2-reporter Kjetil Iden satt på første benk og forteller til TV 2 Nyhetene at han bare fikk et kort glimt av tiltaltes ansikt, fordi han hele tiden skjulte det mens pressen var til stede. Han svarte rolig på spørsmålene, men satt urolig med bena og framsto dermed nervøs, ifølge Iden. Det eneste følelsesutbruddet kom da forsvareren spurte om barndommen hans og forholdet til moren. Gråtkvalt forklarte han at han aldri hadde følt seg ønsket eller elsket som barn.

Les også: -Jeg ble mishandlet som barn

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.