IS har mistet territorier og byer i Irak og Syria de siste måneden og har lidd flere militære nederlag og tilbakeslag. Selv om det er lite pålitelig statistikk tilgjengelig om frivillige som reiser til regionen for å slåss mot jihadistene i IS, er det tegn som tyder på at potensielle frivillige føler de har dårlig tid dersom de skal rekke å være en del av kampen før IS mister resten av territoriet gruppen kontrollerer.

Kjemper med lokale

– Folk vet at det går mot slutten, og de prøver å bli med mens de fortsatt kan, sier Louis Park. 26-åringen fra Texas kom i juni til de kurdiskkontrollerte områdene nord i Irak for andre gang for å kjempe sammen med lokale styrker. Park er kristen og har sluttet seg til en kristen, assyrisk militsgruppe, som samarbeider med den kurdiske peshmerga-styrken.

– Jeg får henvendelser fra hele verden, mellom 60 og 70 etter at jeg kom tilbake hit, forteller han.

En annen som har reist fra Vesten til Irak for å kjempe mot IS, er norske «Mike».

Ifølge Dagbladet var han tidligere elitesoldat i Telemark bataljon.

- Mitt mål er å være med og bekjempe IS-terroristene. Når offensiven mot Mosul starter, vet jeg ikke. Men jeg er klar.

Han uttalte den gang at det ville være nådestøtet for de islamske terroristene når de har fått jaget IS ut av Mosul.

Les også: Slik har IS bygget opp sitt terrorapparat i Europa

– Ønsker ikke å dø

London-basert Institute for Strategic Dialogue har sporet rundt 300 fremmedkrigere som kjemper mot IS. Rundt en tredel av dem er amerikanere. De motiveres blant annet av ønsket om å gjøre noe meningsfullt, å utgjøre en forskjell i verden og et sinne over det de oppfatter som manglende internasjonal innsats for å stanse IS' barbariske handlinger.

– Det de trekker fram som viktigst er grusomhetene som begås mot sivile, og mange beskylder verdens ledere for å lukke øynene for lidelsene til dem som er fanget i konflikten, sier en rapport fra instituttet i London.

Mange av dem som melder seg frivillig i kampen, er i likhet med Park tidligere soldater. Selv sier han at han savnet å kjempe og hadde et ønske om å tjenestegjøre.

– Jeg har ikke lyst til å dø, men jeg vil heller at jeg skal være i denne situasjonen enn noen som ikke trenger å være det. (©NTB)