*Nettavisen* Nyheter.

Frode Berg møtte pressen: - Jeg er ingen spion

- Jeg føler meg ført bak lyset, sier Frode Berg (64) til pressen tirsdag.

19.11.19 21:09

Berg, som landet på Gardermoen lørdag, uttaler seg til pressen på Gardermoen tirsdag kveld.

- Det er fantastisk å være her i dag. Jeg er glad for å være hjemme og for å ha møtt familien, sier Frode Berg under pressekonferansen.

Berg fortsetter med å takke de som har hjulpet ham hjem.

- Jeg er beæret over den støtten jeg har fått det året jeg har sittet i varetekt.

Følte seg presset

Den pensjonerte grenseinspektøren ble tidligere i år dømt for spionasje i Russland etter å ha blitt pågrepet i Moskva i desember i 2017. Han ble benådet og overlevert til personer fra norske myndigheter i Litauen fredag som del av en avtale mellom Litauen og Russland.

- Jeg er dømt for spionasje, men jeg er ingen spion. Jeg erklærte meg ikke skyldig i rettsaken. Jeg har ikke følt meg vervet av E-tjenesten i Norge, sier Frode Berg under pressekonferansen.

Berg forklarer at han ble oppsøkt av en han hadde tillit til og ble bedt om en tjeneste da han reiste til Russland. Han poengterer at han aldri har fått betaling for dette, som skal ha dreid seg om leveranser.

Da Berg skal ha spurt om hva saken egentlig dreide seg om, skal han ikke ha fått noe ordentlige svar, og han skal heller ikke ha fått noen orientering om hva som kunne skje dersom han ble tatt.

Etter hvert oppfattet han det hele som mer enn en vennetjeneste og sa han ikke ønsket å gjøre overleveringene lenger, forklarer han, men sa etter press ja til et siste oppdrag.

Fakta

Frode Berg-saken

Berg forteller at han føler seg lurt av de norske representantene for etterretningstjenesten.

- Det er lett å være etterpåklok, men jeg føler meg ført bak lyset av e-tjenesten.

Han forteller at han kjente på en følelse av å være fortapt da han satt fengslet i Moskva.

- Når man sitter på en celle på 9,5 kvadratmeter, delt med en annen person, så får man ganske god tid til å tenke, sier Berg, som beskriver tiden i fengsel som en tøff tid med mye usikkerhet.

- Skuffet og bitter

- Jeg er skuffet og bitter på det som har skjedd og på dem som har forårsaket denne saken, sier Berg.

På spørsmål fra en av journalistene om hva han ville ha gjort annerledes i dag, svarer Berg.

- Jeg ville vært mer konkret med meg selv og sagt nei, nå er det slutt i mars 2017, sier Berg.

Møtte E-sjefen

Siden Berg landet lørdag, har han tilbrakt tid med familien.

Det er mange ubesvarte spørsmål i saken. Berg har innrømmet at han som pensjonist har tatt på seg flere oppdrag for norsk etterretningstjeneste, men han har hevdet at det dreide seg om ren kurervirksomhet og ikke aktiv innsamling av informasjon.

Norske myndigheter har imidlertid ikke bekreftet påstandene hans, noe det er ventet at de heller ikke vil gjøre, uavhengig av om det er hold i dem.

Mandag møtte Berg Forsvarets etterretningstjeneste og Politiets sikkerhetstjeneste, bekreftet Risnes overfor VG. Møtene var på Bergs initiativ, og det ble utvekslet informasjon.

På spørsmål om Berg har blitt tilbudt kompensasjon sier Berg at det ikke har skjedd enda. Hverken Berg eller advokaten ønsker å svare på om de kommer til å kreve erstatning fra etterretningstjenesten.

Litauens president har uttalt at Berg ble benådet for å hjelpe en god alliert, og avvist at Norge har tilbudt noen kompensasjon eller gjentjeneste.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.