RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frokost hos Donald Trump

Sist oppdatert:
Det er ikke hver dag en Oslo-jente får spise frokost hos Donald Trump, men i New York kan alt skje.

(New York / SIDE2): «If I can make it here, I can make it anywhere», sang Frank Sinatra. I Donald Trump sitt eget tårn I New York synger han det fortsatt, hele tiden, hver dag.

Jeg vet, for det var der jeg spiste frokost.

Selvfølgelig ikke med Donald Trump selv, men på den lille Starbucks-kafeen han har der inne.

Det er alltid noe å gjøre i New York og for å rekke alt innen en ferieuke bør du planlegge nøye. Side2 var i New York for å oppdage, erfare, utforske og selvsagt shoppe.

Skremmende
New York kan virke veldig skremmende ved første møte. Det er mye støy, alle tuter og har dårlig tid.

Samme hva du har forventet av byen er det hele mer enn du noen gang kunne ha forestilt deg. Pass på at du bor i nærheten av de tingene du har planer om å bruke mest tid på. Jeg ville først og fremst shoppe og da ble det Madison Avenue, som er i nærheten av New Yorks shoppingparadis.

Shopping
Når vi tenker på New York og shopping tenker vi ofte først på den kjente gaten 5th avenue. Der finner vi ekslusive butikker som Saks, Luis Vuitton og Chanel. Men i dette strøket er det også veldig dyrt. For oss dødelige kan den beste shopping finnes i det trendy strøket Soho.

Soho er som New Yorks egen Grunerløkka og her finnes mye trendy, spennende shopping til en mye billigere pris. Før du går helt berserk med kredittkortet er det viktig å huske at selv om prisen og dollaren er lav, vil momsen i USA bli lagt på i det du betaler, det er med andre ord alltid litt dyrere enn det ser ut til.

Dette må du få med deg
Det er et par ting man er nødt til å få med seg når man er i New York; Empire State Building ligger på hjørnet av 5th avenue og 34. Det er som regel veldig lang kø både for å kjøpe billettene og for å komme inn og til toppen av bygningen.

I stedet for å bruke flere timer av ferieturen på å stå i kø kan du høre på hotellet hvor du bor om du kan kjøpe billettene gjennom dem, eller kjøp de på internet før du reiser, da sparer du mye tid. Vi tok turen til Empire State Building på ettermiddagen, og da var det mye mindre kø. For info og billetter trykk her.

Radio City Music Hall
Radio City Hall ligger på hjørnet av 50. Street og 6. Avenue og er kanskje stedet man ikke tenker på å besøke, men som vil overraske deg positivt. Dette er en av verdens største og mest overdådige teater. Her arrangeres det konserter, show og kjente jul og påske forestillinger, men aller mest kjent er nok dansepikene «The Rockettes», som har sparket med bena siden teateret åpnet i 1932.

Tar du en guidet tur gjennom det kjente bygget får du også møte en av de berømte Rockettes-jentene. For info og billetter trykk her.

Frihetsgudinnen
Har jo vært kjent som USA sitt symbol på frihet i over 100 år. Amerikanerne er selvfølgelig fryktelig stolt over denne gaven fra Frankrike og den er jo et «must see» når man besøker det «store eple». Selv om dette var mitt andre møte med gudinnen, ble jeg like skuffet for den er ikke så stor som man hadde trodd.

Statuen ligger på Liberty Iland og du kan ta en båt ut dit fra Battery Park som ligger på sydspissen av Manhattan, det koster rundt 10 dollar. For oss var det ikke så viktig å se statuen på nært hold så vi tok Staten Iland ferga fra samme sted og den går forbi liberty island og er gratis. For info og historie trykk her.

Central Park
Den grønne oasen midt i Manhattan. Det er en helt surrealistisk opplevelse å vandre rundt i Central Park etter at man har sett Carrie fra sex og singelliv drikke kaffen sin der og Bruce willis råkjøre gjennom den i Die Hard.

Parken er enorm og går du fra den ene enden, Central Park South, hvor du også finner hotellet Kevin bodde på i filmen «Home Alone 2», til den andre siden, ender du opp i Harlem; et strøk som i den siste tiden har blitt mye tryggere. Det skal nevnes at undertegnede var litt nærvøs selv om det var søndag og i beste kirketid, så vær litt forsiktig.

Viktig
Før du reiser må du passe på at du har riktig pass. USA krever at de som ikke har visum har må ha maskinlesbart pass. Du kan gå inn på Den Amerikanske Ambassade sin hjemmeside for å lese om maskinlesbart pass.

Det er viktig å tipse amerikanerne, selv om du ikke får super-service. Det er ikke inkludert og servitørene lever bokstavelig talt av tipsen de får. Det er alminnelig å legge igjen 15-20 prosent. Hold en dollar klar til han som bærer kofferen din også.

Jeg forlot byen hvor visa kortet fungerer utmerket med én altfor full koffert, husk at som regel på reise til og ifra USA kan du ha med deg to kofferter per person. Det blir det mer shopping neste gang.

Viktige lenker:

- New York - offisiell infoside

- Avis - The New York Times

- Pass og visum - Den amerikanske ambassade i Oslo

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere