*Nettavisen* Nyheter.

Frokost viktigere enn tannpuss

– Sett av tid til deg selv, da vil du se klare resultater etter få uker. Og fjern badevekten, oppfordrer Fedonklubbens lege. Hun har selv levd på cola og usunn mat ...

06.01.06 10:46

– Sett av tid til deg selv, da vil du se klare resultater etter få uker. Og fjern badevekten, oppfordrer Fedonklubbens lege. Hun har selv levd på cola og usunn mat...

Hvem skulle tro at den slanke og energiske tobarnsmoren har levd på cola og sigaretter og veid adskillig mer enn hun gjør i dag? Nå hjelper lege Katarina Lien andre mennesker med å endre livsstil. Veien til 20. etasje i Postgirobygget i Oslo, hvor Fedonklinikken holder til, var langt fra et tilfeldig valg.

Privat fikk Katarina selv et nytt liv ved å legge om kostholdet og vanene sine. Og hun ønsket da å jobbe med Fedon Lindbergs kostholdsfilosofi.

– Jeg søkte jobb her fordi jeg er grunnleggende enig i og fant troverdighet i Lindbergs tanker både ut ifra mine erfaringer som lege og, ikke minst, privatperson, forteller Lien.

Cola og sigaretter

Fedonklubbens lege tror mange går til fastlegen sin uten å få hjelp til problemene de faktisk har. Årsaken til magevondt, hodepine, lav energi og verk i kroppen behøver ikke bety at vi er alvorlig syke.

– Hvis legen ikke finner noe galt, sitter antagelig pasienten med redskapene selv. Å legge om kostholdet er ofte nøkkelen til en del problemer mange sliter med og som resulterer i uopplagthet, mageproblemer og selvsagt fedme.

Selv har Lien en upåklagelig energi og ser svært godt ut tross full jobb, mann og barn. Og hun trener fire ganger i uken. – Så du er en superkvinne? Katarina ler, og rister bestemt på hodet. Men hun forteller gjerne at hun er et levende bevis på at det går an å endre livsstilen sin. Balanse i hverdagen gir energi.

Mens hun studerte levde hun i en periode så usunt som det går an. Cola og sigaretter samt lettvint kost var dagligdags. Hun ble så uopplagt at hun ofte sovnet på lesesalen. Nå er sigaretter og cola er erstattet med sunt kosthold og jevnlig trening. Hun kan ikke tenke seg en annen tilværelse enn den hun har oppnådd, men påpeker at selvsagt skeier også hun ut.

Ettersom Fedonklubben tilbyr sine medlemmer hjelp til livsstilsendringer, er det naturlig å inkludere røykeslutt. I denne anledning vil vi fremover motivere våre medlemmer til å stumpe røyken i samarbeid med Allen Carrs «Easyway to Stop Smoking». Kvitter man seg med nikotinen, kvitter man seg samtidig med en god del plager i hverdagslivet - som igjen fører til at endringer i livsstilen for øvrig blir enklere og mer behagelige å gjennomføre.

Ut med baguetten

– Hvis jeg kunne fjerne én ting fra menyutvalget, ville baguetten vært borte, sier Lien. Vi er ikke skapt for å spise hvitt brød, og det er synd å se at valget ofte faller på en baguette når en rask lunsj skal velges. – Men hverdagene er så travle...

– Det er påfallende at vi kan gi hunden kraftfôr og mosjon, eller bilen service, riktig bensin og motorvask, samtidig som mange ikke setter av litt mer tid for å ta vare på seg selv. For riktig kost gir en helsegevinst som er så merkbar at mange blir overrasket når de oppdager det, poengterer legen.

- Vi kan ikke fungere over lang tid på Grandiosa. Det er ikke fullverdig bensin for vår komplekse kroppsmaskin, understreker hun.

Det er enkle grep som skal til. Alle kostholdsretninger og ernæringsrådgivere er stort sett skjønt enig om det samme: Spis sammensatte mengder av frukt, grønt, karbohydrater og proteiner. Og spis frokost hver dag! Ikke ha for høye ambisjoner om kreative middager hver eneste dag.

– Selv har jeg valgt noen enkle og raske middagsretter som jeg har i fryseren og kan servere familien. Legg en plan for uken, og du gjør det så mye enklere for deg selv. Mange sier til meg at de ikke har viljestyrke. Men hvem har det, hvis du går skrubbsulten forbi et bakeri og kjenner lukten av nybakte skolebrød? Vi har overlevelsesinstinkt og lar oss friste der og da.

Men har du en solid frokost innabords og spiser fire–fem måltider om dagen, har du et godt grunnlag for å unngå fallgruvene, sier Lien. Hun gjentar hvor viktig det er å starte dagen med å spise frokost.

– Dropp heller tannpussen hvis tiden er stram. Eller stå opp ti minutter før!

Stor belønning

– Unn deg utskeielser, og dropp trening hvis du ikke har tid. Legg heller opp til daglige gåturer. En halv times rask tur hver dag er bedre enn å stresse seg til noen treningstimer, oppfordrer Katarina. Hun tror på å gi seg selv en todagersregel:

Hvis det har gått to dager med usunn kost og uten trening, er det viktig å hente seg inn tredje dag.

– Når du endrer kosthold og livsstil, vil du etter tre-fire uker merke endring. Belønningen er stor! Mange blir overrasket over hvor raskt de kommer i bedre form, forteller legen.

– Søk informasjon og kunnskap. Pass på å få nok søvn – mange sover for lite, og det er ikke rart at energien blir lav da. Ikke følg med på vekten. Følg heller med på at du får bedre energi, bedre humør, og mindre midjemål.

Katarina råder mange til å notere dagens inntak og aktivitet i en bok for lettere å følge med i en omleggingsperiode. Å legge om livsstilen bør ta tid, og innebærer mange grep i hverdagen. Slik kan Fedonklubben være et fint holdepunkt for dem som trenger å følge opp seg selv, i tillegg til de andre fordelene klubben gir, tror Lien.

En enklere hverdag

Her er Katarina Liens gode råd for en smart og sunn hverdag:

1. Lag balanserte og riktig sammensatte måltider. Tenk minst mulig sukker og hvitt brød (mel), så er du langt på vei. Alle har tid til frokost! Dropp heller tannpussen fremfor frokosten. Den kan bestå av egg eller Cottage cheese med litt nøtter, sukkerredusert yoghurt eller en boks makrell i tomat.

2. Smoothies med bær er en fulltreffer for liten og stor. Men husk å ha med proteiner også, som Cottage cheese eller kesam.

3. Lunsjen bør bestå av alt annet enn en lys baguette. Lag en stor salat med bønner og linser sammen med de ingrediensene du liker. Gjerne med kylling. Et godt råd er å lage nok slik at du kan spise litt før du går fra jobb. Mange går sultne hjem, og da er det tungt å lage mat – og lett å ty til rask og usunn energi.

4. God middag gjennom uken behøver ikke være så kreativt hver dag. Planlegging sparer deg for frustrasjoner og unødvendig stress. Frosne grønnsaker er greit å ha i fryseren. Lag taco til familien, men spis gjerne bønner med kjøttdeig, rømme og ost, så unngår du karbohydratene i tacoskjell og lefser. Fransk fiskegrateng, kyllingwok med karripasta, karbonader med salat og bønner er også enkle retter i hverdagen. Lag gjerne middag for flere dager. De fleste overlever samme rett to dager på rad. Å gå ned i vekt er en jobb. Men gi deg selv tre–fire uker, så vil du merke en positiv endring.

I kjøkkenskapet

Dette har Katarina hjemme på kjøkkenet sitt:

Bønner og kikerter

Egg

Yoghurt (sukkerredusert)

Nøtter

Cottage cheese

Makrell i tomat

Fiber pluss, knekkebrød

Frosne grønnsaker

Fransk fiskegrateng (mer innhold av fisk)

Frokostblanding:

Soyaflak, All bran plus, litt nøtter (gir en god blanding av fiber og proteiner)

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.