RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frontene viste seg frem i Venezuela

Sist oppdatert:
Tilhengere og motstandere av president Hugo Chavez målte muskler på gatene i Venezuela i går i forkant av søndagens avgjørende folkeavstemning, som bidrar til uroen i oljemarkedet
Titusenvis tok til gatene i hovedstaden Caracas torsdag for å markere sin motstand mot president Hugo Chavez og hans venstreradikale styre. Dette var ifølge internasjonale nyhetsbyråer den største fremvisning av motstandernes muskler hittil i kampanjen for å stemme frem et valg på ny president.

Det var imidlertid ikke bare motstanderne som viste muskler i går. Også Chavez sine tilhengere var ute i stort antall i går, og markerte seg blant annet med et storstilt fyrverkeri i hovedstadens gater.

Det er søndag at slaget om president Hugo Chavez fortsatt herredømme i Venezuela skal stå. Da skal de stemmeberettigede i Venezuela avgjøre om det skal utskrives nyvalg på presidentvervet for å få stemt Chavez ut av presidentpalasset før utløpet av valgperioden.

Kampen mot den tidligere fallskjermsoldaten Chavez har ført landet ut i et gedigent økonomisk uføre, blant annet som følge av generalstreiken fra begynnelsen av desember 2002 til februar 2003 som nær stoppet all oljeproduksjon i landet. Venezuelas oljeproduksjon sliter fortsatt med virkningene av streiken som førte til at at tusener i statsoljeselskapet PDVSA ble oppsagt.

I april 2002 ble Chavez utsatt for et kupp, men kom seg på plass igjen i presidentpalasset i løpet av knappe 48 timer. Siden generalstreiken har opposisjonen kjempet med nebb og klør for å få gjennomført folkeavstemning som kan føre til slutten på Chavez etter hvert mer og mer autokratiske styring av landet.

Etter flere juridiske bataljer og internasjonalt press står nå slaget på søndag, og verdens oljemarkeder skjelver i forkant. Det er frykt for at landet kan bli slynget ut i en ny runde med sterk turbulens og tilhørende oljeproduksjonsforstyrrelser i forbindelse med valget og det eventuelle positive eller negative resultatet.

Uroen i forkant av valget har vært en av hovedårsakene til at oljeprisen den siste uken har steget til stadig nye toppnoteringer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere