Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fronter kampen mot asylmottak: - Jeg har blitt kalt en umenneskelig idiot

Jeg skal ta selvkritikk fordi jeg har brukt ordet overkjørt, men vi føler oss hvert fall oversett, sier Mina Gjerde. Bolkesjø hotell kan bli brukt som nytt asylmottak.
Jeg skal ta selvkritikk fordi jeg har brukt ordet overkjørt, men vi føler oss hvert fall oversett, sier Mina Gjerde. Bolkesjø hotell kan bli brukt som nytt asylmottak. Foto: Jarle Pedersen/Privat (Telemarksavisa)
20 år gamle Mina Gjerde fra Bolkesjø har fått både støtteerklæringer og har blitt kalt umenneskelig idiot fordi hun fronter kampen mot nok et asylmottak i den vesle bygda.

NOTODDEN (Telemarksavisa): Det bor allerede 180 flyktninger i det nedlagte hotellet Gran. Dersom også Bolkesjø hotell blir tatt i bruk vil tallet øke med ytterligere 400 personer.

- Jeg skal ta selvkritikk fordi jeg har brukt ordet overkjørt, men vi føler oss hvert fall oversett, sier Mina Gjerde. 20-åringen har fått nasjonal oppmerksomhet med et leserinnlegg som allerede har vært på trykk i Aftenposten. I går var hun hovedgjest i Dagsrevyen på NRK og hun har også deltatt i en reportasje på TV2.

Stiller spørsmål

Gjerde stiller spørsmål om myndighetene egentlig er klar over hva som skjer med samfunnet på 40 personer når det blir tatt imot flere hundre asylsøkere. I leserinnlegget stiller hun spørsmålet rett til statsminister Erna Solberg. Foreløpig har hun ikke fått noe svar.


- Jeg ønsker ikke å bli misoppfattet. Vi deltar allerede i dag i den nasjonale dugnaden. Problemet er dimensjonene over dette. Her kan det altså komme over 500 asylsøkere i en radius på 300 meter uten noen som helst andre tilbud i nærheten.

« Hver dag går de til nærmeste sentrum og tilbake. Tre timer hver vei. Det går på samvittigheten når man ser «haike-tomlene» komme opp, og tomme blikk blir gitt da man bare kjører forbi. Det er ikke vårt ansvar å være taxi, men allikevel er det oss det går utover. Vi er ikke følelsesløse.», skriver Gjerde i leserinnlegget. Jeg er en 20 år gammel jente. Jeg hadde heller ikke tatt med fremmede norske haikere om jeg hadde vært alene i bilen, utdyper Gjerde overfor TA.

Psykisk stress

Beboerne viser til at avstanden gjør at både brannvesenet og politiet har lang reaksjonstid dersom noe skulle skje.

- Dette er jo personer som bor tett på hverandre og er under psykisk stress så lenge asylsøknaden deres er under behandling, sier Gjerde.

Argumentene har de 40 beboerne på Bolkesjø tatt opp med både UDI og Notodden kommune, men de føler at de taler for døve ører.

Beboerne ønsker ikke å bli misoppfattet. De er ikke negative til å ta imot flykninger, men det er omfanget de reagerer på. De mener at over 500 flykninger i en liten bygd med bare 40 innbyggere rett og slett blir for mange.

- Selvfølgelig skal vi hjelpe, men vi må bidra etter evne, avslutter Gjerde.

Les flere saker hos Telemarksavisa.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!