RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frontier i store problemer(Ny2)

Sist oppdatert:
Riggselskapet Frontier Drilling har enorme gjeldsforfall det neste halvåret, og kan allerede ha brutt lånebetingelsene som følge av et nytt elendig kvartal. Det åpnes for salg av eiendeler for avhjelpe situasjonen
Nytt: Kommentarer fra selskapet

Riggmarkedet har ikke blitt bra nok til at Frontier Drilling har klart sine finansielle målsetninger. Etter nok et svakt kvartal kan selskapet nå være i konflikt med sine lånebetingelser. Det går frem av kvartalsrapporten.

- Det er ikke egenkapitalandelen, men størrelsen i dollar som er problemet. Vi har gått over fra kroner til dollar, og med den svake dollaren er det mulig at det absolutte beløpet nå er for lavt, sier finansdirektør Ståle Christensen i Frontier til iMarkedet i ettermiddag.

Enorme gjeldsforfall

Selskapets styre skriver at de fikk på plass avdragsutsettelser i fjerde kvartal og det er tatt opp lån fra hovedaksjonærene på 8 millioner dollar. Det må imidlertid skaffes ytterligere lånekapital samt at bankgjeld på 78 millioner dollar som forfaller i første halvår må refinansieres.

- Det er to forfall, og det er det siste som vil være problematisk. Det første forfallet er for produksjonskipet Seillan i andre halvdel mars, som vi regner med går greit. Det er selskapets hovedlån som finansierer boreskipene som er problemet. Det forfaller i andre halvdel av april, sier Christensen, som antyder at en del av refinansieringen kan skje ved økt sikkerhet i Seillan som går på en god kontrakt til brasilianske Petrobras.

Kan ikke finansiere oppgraderinger

Imidlertid er problemene så store at styret ikke tør love at de lykkes med dette arbeidet, og det åpnes for salg av enheter.

- Sett i lys av disse tallene vet vi ikke helt om bankene har endret holdning. Det er nå en vent-og-se-holdning i forhold til banken. Styret følte at det ikke lenger kan garantere for situasjonen og har derfor valgt å gi denne informasjonen, sier Christensen.

Det er Fortis, NIB og Nordlandsbanken som er selskapet hovedbankforbindelser.

Med dagens situasjon kan ikke Frontier ta på seg nye kontrakter, siden det krever oppgraderinger av enheten som ligger i opplag. Det må derfor skaffe ny kapital skal selskapet skaffe seg nye kontantstrømsbringende kontrakter.

- Vi kan klare driften en god stund på dagens nivå, men det er i det en av enhetene skal oppgraderes forny kontrakt at vi må ha ny finansiering. Det gjelder også Duchess som kommer av kontrakt i slutten av april, sier Christensen, som mener selskapet kan klare å gå break-even på driften.

Ikke klippet snoren

Frontier Drilling eies i hovedsak av de amerikanske fonds- og investeringsgruppene Credit Suisse First Boston og Carlyle/Riverstone.

- Støtter hovedaksjonærene fortsatt opp om selskapet?

- Vi har ikke fått noen signaler om at de har klippet snoren, snarere tvert imot. Det er også slik at styret, som er dominert av hovedaksjonærene, nylig har plukket ut den nye adm. direktøren, og det ville virke rart om de et par måneder senere ikke lenger støtter arbeidet hans, sier Christensen.

Elendige tall

Frontier Drilling har, som følge av det vanskelige boremarkedet, tatt nedskrivninger på tilsammen 18,9 millioner dollar i kvartalet på boreskipene Frontier Discoverer og Deepwater. I tillegg er kvartalet belastet med 3,2 millioner dollar i tapte kundefordringer. De er i hovedsak tilknyttet uhellet med Frontier Discoverer i november i fjor.

Frontier Drilling hadde driftsinntekter på 14,3 millioner dollar i fjerde kvartal, mot 16,5 millioner i tredje kvartal. Driftsunderskuddet endte på 24,1 millioner dollar, mot 2,8 millioner i tredje kvartal.

Totalt endte kvartalet med et underskudd på 31,7 millioner dollar, inkludert engangspostene på 22 millioner dollar og en skattebelastning på 5,7 millioner dollar. Sistnevnte skyldes selskapets usikre fremtid som gjør at det er usikkert om det vil bli mulig å utnytte de fremførbare underskuddene som hittil har ligget i balansen.

Frontier Drilling eier fire konvensjonelle boreskip og et produksjonsskip. To av boreskipene ligger i opplag og ytterligere et kan gå i bøyene i slutten av april, Frontier Duchess.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere