Frostskadesaken på Setermoen skal politietterforskes

Krigsadvokaten anbefaler at frostskadesaken på Setermoen i januar i år oversendes til sivilt politi for videre etterforskning.

05.02.15 16:21

I alt seks soldater i Brigade Nord ble natt til mandag 19. januar vekket inne på forlegningen sin og bedt om å løpe ute i 20 minusgrader uten klær og sko. De tre erfarne soldatene som sto bak forholdet, lot som de var befal.

Les også: Seks soldater ble vekket midt på natta og bedt om å løpe ute i minus 20 grader uten klær og sko

Rekruttene måtte være nakne ute i minus 20 i flere timer. Flere av dem fikk alvorlige forfrysninger og måtte tilbringe flere dager på sykehus.

– Krigsadvokaten har anbefalt at saken oversendes til sivilt politi for videre etterforskning på grunn av forholdets art, omfang og konsekvens. Soldatene som utførte handlingene fortsetter så langt det er mulig i tjeneste. Det foreligger ikke en generell hjemmel for dimisjon, selv om saken sendes til sivilt politi, skriver oberstløytnant Aleksander Jankov i en pressemelding.

Det er Troms politidistrikt som nå vil etterforske saken videre.

– Dette er en tragisk sak for alle involverte. Mest for de soldatene som ble utsatt for dette, men også for alle de andre soldatene innen til førstegangstjeneste i Hæren. De ønsker ikke å bli assosiert med den typen atferd som tre av deres medsoldater har utvist, sier Svend Andreas Aspaas som er tillitsvalgt for alle soldatene i Brigade Nord.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.