Gå til sidens hovedinnhold

Frp angriper SV: - Spikeren i kista for reformen de selv laget

Frp raser mot kuttet til de private barnehagene og sier det er én ting som kan stoppe dagens aksjon.

Onsdag ettermiddag stenger 2000 private barnehager over hele landet dørene i protest mot regjeringens budsjettkutt. Aksjonen vil medføre stengte dører fra klokken 14.

Men nå slår Fremskrittspartiet (Frp) alarm, og angriper de rødgrønne partienes massive kutt.

- Halvparten av de 150.000 barnehagebarna går i en privat barnehage, og foreldrene bør egentlig våkne nå, fordi dette kuttet vil få konsekvenser for mange av disse barnehagene, sier stortingsrepresentant Himanshu Gulati (Frp) til Nettavisen.

Gunnar Stavrum: Regjeringen kutter 600 millioner til private barnehager og gir dårligere tilbud til barna

- Dette er dramatisk

Bakgrunnen for aksjonen er at regjeringen vil kutte mellom 400 og 600 millioner kroner til private barnehager, med begrunnelse i at de private barnehagene har fått for store pensjonstilskudd.

- Én av tre barnehager går i minus, så dette kuttet er dramatisk. Jeg frykter at det vil bety kroken på døra for noen barnehager, og at det vil gå utover kvaliteten og innholdet, påpeker Gulati.

Les også: Raser mot kutt for private barnehager: – Flere risikerer å måtte legge ned

Han mener det nå er opp til SV å avgjøre de private barnehagenes skjebne.

- I fjor var det et lignende forslag til kutt, og det fikk Frp stoppet som budsjettpartner i Stortinget. Nå er det SV som er budsjettpartner, og jeg mener at de setter spikeren i kista og dreper sin egen barnehagereform som de selv tok initiativ til, raser han.

- Så du mener SV må reversere kuttet?

- Ja, de er de eneste som kan få stoppet det. Men jeg har ingen illusjon om at de kommer til å gjøre det, sier Gulati.

Se SVs tilsvar på kritikken lenger ned i saken.

Les også: Byrådet i Oslo har brukt 596 millioner på å kjøpe private barnehager

- Tar livet av barnehager

Som kjent var SV arkitekten bak barnehagereformen, som sørget for barnehageplass til alle i 2003.

- Vi hadde aldri fått full barnehagedekning uten private barnehager. De inviterte med de private barnehagene, som gjorde at man fikk flere tusen plasser raskt på plass. Og nå tar tar de livet av private barnehager, sier Gulati.

Frp-politikeren karakteriserer barnehagereformen som en av de mest vellykkede velferdsreformene i Norge de siste tjue årene.

- Vi ser også at de private barnehagene ofte har mer fornøyde brukere og foreldre, og oftere lavere sykefravær. Så her ødelegger man den kanskje mest velfungerende sektoren i Norge, som vi alle er avhengig av og som tar vare på barna våre, sier han, og samtidig påpeker:

- Ofte fremstilles jo barnehagene som store konsern som tar masse utbytte, men det er ikke realiteten. Mange av disse barnehagene drives av ildsjeler som har drevet en barnehage i mange år, og vi vet at mange av dem drives på margin.

- Skulle ønske det ikke var nødvendig

- Men en del utbytte tas jo ut i flere av barnehagene i de store kjedene?

- Absolutt, det er flere selskaper involvert også, men det er ikke det som er det entydige bildet. Veldig mange av de private barnehagene driver enten nesten uten overskudd eller på minussiden, sier han.

Les også: Oslo må betale opp mot 100 millioner til private barnehager: - En skandale

Gulati sier han skulle ønske at dagens aksjon ikke var nødvendig.

- Men det er én måte å stoppe denne aksjonen på; det er for de rødgrønne å si at de reverserer disse kuttene. Det er ikke aksjonen som er problemet, men det er kuttet, sier han, og legger til:

- Jeg har stor forståelse for at dette kan skape problemer i folks hverdag i dag, men jeg tror at konsekvensen av dette kuttet kan skape langt større ulemper i barnefamiliers hverdag framover.

SV: - Vil ikke bruke en kalori

Men SVs utdanningspolitisk talsperson, Freddy André Øvstegård, bare fnyser av kritikken.

- SV kommer ikke å bruke en kalori på å beskytte kommersielle konserners mulighet til å hente ut profitt fra felleskapets penger gitt til barna i barnehagene, sier Øvstgård til Nettavisen, og utdyper:

- Tvert imot vil vi forby profitt i velferden og sikre mangfoldet av barnehager mot den store kommersialiseringen og framveksten av store konsern vi har sett under Erna Solberg.

Han sier imidlertid at SV ønsker en bedre modell for å ramme konsernenes profitt enn det flate kuttet som regjeringa legger opp til.

- Vi vil heller gi hver barnehage dekning av deres faktiske pensjonsutgifter, ikke noe mer, ikke noe mindre. Da får ikke velferdsprofitørene for mye, men enkeltstående ideelle barnehager får heller ikke for lite, sier Øvstgård.