Etter å ha slitt på meningsmålingene lenge, får Fremskrittspartiet nå en opptur på Nettavisens marsmåling fra Sentio. Det skjer én måned etter at Frp-leder Siv Jensen avslørte at hun går av som partileder, og pekte på Sylvi Listhaug som ny leder.

Partiet går fram 4,2 prosentpoeng fra februar, til en oppslutning på 12 prosent.

- Det kan være et lite tegn på at en del Frp-velgere nå vender tilbake til partiet, sier valgforsker og professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo til Nettavisen.

Til sammenligning fikk Frp en oppslutning på 7,5 prosent i Nettavisens februarmåling, og 8,4 prosent i januar. Resultatet på 12 prosent er likevel et godt stykke under valgresultatet i 2017, da Frp fikk 15,2 prosent av stemmene.

Se resultatene for alle partiene lenger ned.

- En ny tendens

Aardal mener det er for tidlig å konkludere med at Frp ser en Listhaug-effekt.

- For Fremskrittspartiet så spriker dette ganske mye på målingene i mars. Men siden det er så stort sprik på de ulike målingene, så ligger det nok og vipper litt her, om dette kan se ut til å være en innledning for en ny tendens for Frp, sier han.

Han viser til at Frp på de fleste målingene i mars har ligget på 9- og 10-tallet, mens unntaket altså er Nettavisens måling.

- Det er et slikt mønster man kunne forvente hvis det begynner å gå bedre for et parti. Særlig et parti som har vært litt ute å kjøre og har mistet velgere til andre partier, og har mange usikre velgere, sier Aardal, som mener vi må se flere gode målinger over tid før man kan slå fast at lederskiftet i Frp har gitt en effekt.

Les også: - Listhaug er kanskje den mest kontroversielle politikeren vi har

- Ikke høy lojalitet

Valgforskeren sier Frp også er kjent for å hoppe litt opp og ned på målingene.

- Frp går litt mer opp og ned enn andre partier, så det kan også være at det kan svinge litt fra måned til måned, sier han.

Samtidig viser Nettavisens måling at lojaliteten fra Frps velgere har økt fra februar, fra 37 til 62 prosent. Altså velgere som stemte på partiet ved stortingsvalget i 2017, og som sier at de vil gjøre det igjen.

- Lojaliteten er likevel ikke veldig høy. Man kunne tenkt seg at Listhaug appellerte i stor grad til gamle og tidligere Frp-velgere, men når lojaliteten ikke er høyere, så er det heller ikke veldig sterkt. Jeg vil være forsiktig med de største overskriftene når det gjelder den effekten, sier Aardal til Nettavisen.

Les også: Valgforsker tror Listhaug kommer i tidsnød: - Det er ingen quick fix

- Kontroversiell politiker

Han trekker også fram at det ikke nødvendigvis er alle som ønsker Listhaug som leder.

- Sylvi Listhaug er også en litt kontroversiell politiker, så det kan også være at det er en del som kanskje ikke er så veldig begeistret for det skiftet. Så det kan nok gå litt begge veier. Men i første runde har det nok vært viktig for dem å demme opp for en mulig lekkasje til Demokratene fra en del av de gruppene der, sier valgforskeren.

I Nettavisens februarmåling mistet partiet særlig mange velgere til det lille partiet Demokratene, totalt 69.815 velgere sammenlignet med stortingsvalget i 2017. I mars er den lekkasjen redusert til 18.000 velgere.

Les også: - Derfor skaper Listhaug så sterke reaksjoner

- Igjen er det en påminnelse om at de utslagene man får i en måned, det kan skyldes faktiske endringer - men også tilfeldige utslag, sier Aardal.

I februar mistet Frp også 40.746 nettovelgere til Høyre, og 63.171 til Senterpartiet. Velgerlekkasjen til Høyre er nå nullet ut, og partiet tar i stedet 7000 velgere fra dem.

- Frp er en joker

Samtidig som Frp får en boost, faller Høyre stort i Nettavisens marsmåling. Det etter å ha ligget høyt på alle målingene siden koronapandemien traff Norge for ett år siden. Partiet går tilbake hele 4,5 prosentpoeng, til et resultat på 22,7 prosent.

- Det å følge med på Fremskrittspartiet framover blir interessant. På borgerlig side er jo de litt en joker. Hvis det i det hele tatt skal være mulig å snakke om at regjeringen Solberg kan fortsette, så forutsetter det at også Frp bidrar til det. I tillegg til at de to andre regjeringspartiene må komme seg over sperregrensen, sier Aardal.

I Nettavisens måling ligger både KrF og Venstre under sperregrensen på fire prosent, med rekordlave resultatet på henholdsvis 2,9 og 2,4 prosent.

Her er resultatene for alle partiene:

Jensen: - Håper alt bidrar
Frp-leder Siv Jensen, som varslet at hun går av som partileder i februar, mener det er én hovedgrunn til at de nå går fram.

- Det er alltid hyggelig med målinger som går fremover. Men jeg har sagt veldig lenge at vi vil få effekt ved å bli mer gjenkjennelige for velgerne våre. Velgerne kjenner oss igjen, og det tror jeg også bidrar til at vi får tilbake en del velgere, sa Jensen til Nettavisen tirsdag.

Siden hun tok partiet ut av regjering i januar for over ett år siden, har det ikke gitt uttelling på meningsmålingene - og resultatene har vært helt nede på 6-tallet.

Les også: Jensen har mistet halvparten av velgerne: Disse partiene stjeler flest

- Framgangen kommer bare uker etter at du meldte at du går av som partileder, og pekte på Sylvi Listhaug som ny leder. Tror du det har noe å si for resultatet?

- Jeg håper at alt bidrar. Nå er det sånn at det er lenge til valget, og det er valgdagen som er den viktigste målingen for oss. Men til syvende og sist tror jeg dette handler om politikkens innhold for velgerne, svarte Jensen om det.

Ny partiledelse skal velges på Frps landsmøte i mai.