Gå til sidens hovedinnhold

Frp foreslår inntil 30 år fengsel for brannbombe: Vil slå til med terrorlov

Brannbomben mot Stovner politistasjon har vakt sterke reaksjoner. Frp foreslår å innføre langt strengere straffer for angrep mot politiet.

– Det var slik det startet i Sverige, sier Frps justispolitiske talsmann Per-Willy Amundsen.

Brannbomben på Stovner politistasjon lørdag har vakt sterke reaksjoner. Det er ikke hverdagskost at politiet blir angrepet - og i alle fall ikke ved hjelp av sprengstoff.

Les mer: Ser svært alvorlig på brann-angrep på Stovner politistasjon: To personer ble mandag varetektsfengslet

Flere politikere har allerede uttrykt bekymring for hendelsen. Sp-politiker Jan Bøhler, selv fra Groruddalen, skrev i en nylig kronikk at det er en fremvekst av en «Fuck the police»-mentalitet.

– Vi er i ferd med å få samme utviklingen som har skjedd i Sverige. Det må vi gjøre alt vi kan for å forhindre. Jeg så forsvarsadvokatene omtale det som «guttestreker». Det er uklokt, og vil slå tilbake på oss. Vi må handle og komme med resolutte tiltak, sier Amundsen til Nettavisen.

Les mer: Politiet som skyteskive: – Det kan bli langt verre

I et nytt forslag partiet leverer i Stortinget torsdag bes det om langt strengere straffer for denne type angrep på offentlige institusjoner - som politiet.

– Bruk av brannbombe er i seg selv en veldig alvorlig handling, og spesielt når det brukes mot politiet. Det er like skadelig som andre forhold som går inn under terrorlovigvningen. Alvorlige handlinger mot politiet bør straffes med like strenge straffer, sier Amundsen.

Forslaget som leveres torsdag i Stortinget:

«Stortinget ber regjeringen legge frem forslag til lovendringer som sikrer at bruk av brannbomber og lignende svært alvorlige handlinger rettet mot politi og domstoler, underlegges like strenge straffer som terrorvirksomhet.»

Les også

Eks-gangster med alvorlig advarsel etter brannbomben på Stovner: - Noe verre vil skje hvis ikke politiet endrer taktikk

Den øverste strafferammen for terrorhandlinger i Norge er på 30 år.

Ifølge politiet er to tenåringer pågrepet etter handlingene. Gjerningsmennene hadde kastet en molotovcocktail mot inngangspartiet.

– Hva tror du denne utviklingen kommer av?

– Det er sammensatt. Det er en internasjonal trend vi ser, med fremvekst av identitetspolitikk og import av problemer vi ikke har i Norge. Jeg tror også venstresiden har et ansvar, for å tegne opp denne virkelighetsbeskrivelsen om at vi har institusjonalisert rasisme i Norge, sier Amundsen.

Les mer: Vaksinesuksessen i Israel: Alle korona-tall faller som en stein

Han viser til en nylig debatt hvor SV rettet hard kritikk mot profilering av politiet.

– De snakker ned norsk politi. Det er veldig bekymringsfullt, sier han.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn