Startskuddet er avfyrt og valgkampen er i gang.

Senterpartiet har valgt en retning og budskapet er tydelig. De vil gjennomføre en politikk for «folk flest». og setter sin ære i å erklære velgerne som politikernes sjefer.

Dette ser ut til slå an hos mange.

Målingene fra Poll of Polls viser at flere opplever Senterpartiets løsninger på politiske utfordringer som svært troverdige og partiet fortsette stadig å stige på målingene.

Men hvem er egentlig «folk flest», og kan det tidligere omtalte «bondepartiet» sikre mer enn bare distriktene?

Nei, mener Frp, som understreker at Senterpartiet neppe vil stå i bresjen for byfolket.

− Du får ikke skapt mye politikk av å bare gå rundt og smile frem innholdsløse slagord. Det er på tide at Trygve også forteller hva Senterpartiet kan få til. Enten det er i by eller bygd, sier Fremskrittspartiets Terje Søviknes til Nettavisen.

Les også: Rødt til angrep på luksusyachtene: - Staten betaler for luksusforbruket til Norges rikeste

Advarer om rødgrønt samarbeid

Vedums forvirrende uttalelser og manglende svar på spørsmål, har gjort det vanskelig for flere å forstå hva Senterpartiet faktisk vil gjøre dersom de kommer til makten. Siden vi ikke har fått noen svar på det, må vi se hvem de skal samarbeide med, understreker Søviknes.

− Senterpartiet har valgt venstresiden i norsk politikk, og må samarbeide med sosialistene og kommunistene i SV, MDG og Rødt. Da vet vi hva resultatet blir. Vi står over for en politikk som står langt fra Fremskrittspartiets verdier, sier Søviknes til Nettavisen.

Han er bekymret for at norske arbeidsplasser vil stå i fare, dersom Senterpartiet kommer til makten. Han mener en rødgrønn regjering vil føre til høyere skatter og avgifter, dyrere drivstoff, mer bompenger og mindre veiutbygging. Det vil være vanskelig for Senterpartiet å stå imot disse kreftene.

− På toppen av dette vil Senterpartiet få en klimapolitikk preget av kostbar symbolpolitikk og meningsløse påbud og forbud. Regningen for symbolpolitikken vil bli sendt til folk flest, sier Søviknes.

Bunnløse lovnader

Det er flere eksempler på saker der Senterpartiet ikke vil klare å stå i mot Arbeiderpartiet og de andre rødgrønne partier som SV, MDG og Rødt, mener Søviknes.

Her trekker han blant annet frem Senterpartiets lovnader om billigere flybilletter i distriktene, noe Vedums samarbeidspartnere ønsker å øke prisene på. Hvordan Senterpartiet mener de skal få gjennomslag på dette, er lite forståelig for Fremskrittspartiet.

Søviknes mener flere burde være forsiktig med å tro på lovnadene fra Vedum, som han mener neppe vil få gjennomslag blant samarbeidspartnerne han har valgt.

Les også: Frykter rødgrønn regjering med frie tøyler for innvandringspolitikken

Putter pengene på distriktene

Likevel er det mange som har troen på Senterpartiets politikk. Aftenposten omtalte tidligere denne uken, hvordan enda en ny riking gir pengestøtte til Senterpartiet i Oslo.

Selv om det stort sett har stått Høyre på stemmeseddelen til forvalter og investor Jan Petter Sissener, er det et annet parti han nå kaster sedler etter.

Senterpartiets bakgrunn som Bondepartiet har tidligere gitt dem et stempel som et snevert parti for jordbruksnæringen. Men nå begynner partiet å dominere i byene og trenden viser at flere tenker som Sissener, at «fremtiden ligger i distriktene, ikke i byene».

Aftenposten omtaler det som Jan Bøhler trekkplasteret, der de mener Bøhlers overgang fra Arbeiderpartiet til Senterpartiet, har fått flere til å åpne øynene for det tidligere bondepartiet.

Vil sikre trygge byer

Oppslutningen i byene, viser at Senterpartiet ikke lenger blir ansett som et parti for bare distriktene.

Jan Bøhler bekrefter til Nettavisen at dersom partiet kommer til makten, skal de føre en offensiv politikk for både byer, tettsteder og bygder.

− Vi skal sørge for at alle har tilgang på gode offentlige tjenester uansett hvor de bor. Vi vil få slutt på Høyre-regjeringens enorme pengebruk på konsulenter og byråkrati og økte avgifter for vanlige folk. I Senterpartiet ser vi praktisk på politikken, der den skal gjøre hverdagen tryggere og bedre for folk, sier Bøhler til Nettavisen.

Partiet vil blant annet sikre lensmannskontorer i mindre tettetsteder som Salangen i Nord. Samtidig som de også vil redde Ullevål sykehus fra nedleggelse i Oslo. Dette mener Bøhler er eksempler på hvordan Senterpartiet skal sikre både by og bygd.

I tillegg understreker han at byfolket absolutt er en del av det partiet omtaler som «folk flest».

− Senterparti-velgere har alle slags bakgrunner. Vi samles om å være opptatt av nasjonale interesser og suverenitet, å gi folk like muligheter uavhengig av hva de tjener eller hvor de bor, sier Bøhler til Nettavisen.

− Dette vil bygge et bedre og tryggere Norge, noe som er en styrke uavhengig av hvor du bor, hvilken utdanning du har eller hva du tjener.

Bøhler sier partiet vil sikre utviklingen i de store byene gjennom å blant annet spre boligbyggingen rundt i hele Oslo og tilsvarende i andre byer. Opprette politiposter i utsatte områder, og stoppe heksejakten mot bensinbilene i sentrum.

Han legger til og understreker enda en gang at partiet vil føre en politikk for hele Norge, også for byene.