OSLO (Nettavisen, NTB): Frp går ut av regjeringen etter uenighet om hjemhenting av en IS-siktet kvinne og hennes to barn.

NYHETSSTUDIO: Regjeringsdramaet direkte

- Vi har hele tiden vært villige til å hente hjem uskyldige barn, men vi kompromisser ikke med folk som aktivt har sluttet seg til terrororganisasjoner. Det fikk begeret til å renne over, sa Frp-leder Siv Jensen på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

- Jeg tok Frp inn i regjeringen, og nå tar jeg Frp ut, sa hun videre og begrunnet det med at partiet ikke har fått gjennomført nok av Frps politikk til at det er verdt å bli påført flere tap.

Frp-lederen sa hun mener statsminister Erna Solberg (H) fortsatt er den riktige til å styre landet.

- For mange grå kompromisser

Jensen sa videre på pressekonferansen at hun er stolt av politikken Frp har gjennomført i regjering de siste seks og et halvt årene, men at begeistringen har avtatt over tid:

- Gradvis ble begeistringen mer og mer borte. Over tid har politikken blitt preget av for mange grå kompromiss, sa Jensen.

Erna Solberg: - Kunne risikere at sykt barn døde

- Vi hadde følgende dilemma. Være villige til å hente hjem en IS-siktet kvinne og hennes to barn, eller risikere at det syke barnet døde, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun orienterte etter Fremskrittspartiets regjeringsexit.

Solberg understreket at hun inviterer Frp til et nært og konstruktivt samarbeid i fortsettelsen. Hun sa videre at regjeringen fortsatt vil legge Granavolden-plattformen til grunn, mens Siv Jensen i et intervju med NRK sa at Frp kommer til å være «et tydelig og tøft opposisjonsparti» og at partiet ikke lenger ser seg bundet av Granavolden-plattformen.

Ap-leder advarer

- Det borgerlige kaoset er komplett, skriver Ap-leder Jonas Gahr Støre på Facebook. Han mener Erna Solbergs oppgave som statsminister ikke er blitt enklere: - En svekket regjering vil sitte på nåden til et forsmådd Frp, advarer Ap-lederen.

- Det er ikke til å tro at Erna Solberg sier at Granavolden-plattformen fortsatt skal ligge til grunn. Det betyr at statsministeren skusler vekk muligheten til å lage en ny politisk plattform uten FrP, skriver MDG-leder Une Aina Bastholm på Twitter.

- Det gleder oss at det borgerlige samarbeidet, som har tatt Norge i feil retning, bryter sammen, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB om Frps regjerings-exit

- Vi vil nå jobbe for å reversere mest mulig av regjeringens politikk. Dessverre er det fortsatt et borgerlig flertall i Stortinget, et flertall for en helt annen kurs kan vi først få etter valget neste år, fortsetter Lysbakken.

Saken oppdateres.

Rett før klokka 13.30 kom meldingen om at Frps ekstraordinære landsstyremøte var over og at Siv Jensen skulle møte pressen. Der kunngjorde hun det som på det tidspunktet var ventet; Frp går ut av regjeringen.

Statsminister Erna Solberg holdt pressekonferanse i etterkant av Frp-lederens pressekonferanse.

IS-kvinne utløste krise

Spørsmålet om Fremskrittspartiets videre deltakelse i regjeringen preget overskriftene mandag morgen. Krisen er utløst av at regjeringen, mot Frps stemmer, hentet hjem en IS-siktet kvinne (29) og hennes barn fra den beryktede al-Hol-leiren i Syria. Hjemhentingen er begrunnet i at kvinnens fem år gamle sønn er syk.

- Det virker som om det blir en spennende dag. Vi har vel aldri vært nærmere at Frp går ut av regjering, uttalte valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Nettavisen mandag morgen.

Les også: Dale: – Mitt moralske kompass feiler det ingenting

- Ryddig møte

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) møttes på statsministerens kontor klokka 10.30. En time senere var møtet over.

- Vi har hatt et ryddig møte med statsministeren, og nå skal jeg ha en telefonkonferanse med vårt landsstyremøte for å informere dem om situasjonen, sa finansminister og Frp-leder Siv Jensen like etter møtet med statsministeren.

Det var alt Jensen ville si til pressen før hun forsvant inn på Frp-kontoret.

Frp-lederen har avlyst et besøk i Stavanger og Sandnes tirsdag på grunn av krisen i regjeringen, melder Rogalands Avis.

Regjeringskonferanse - uten Frp

Samtidig med at Siv Jensen dro, kom andre statsråder og det ble innledet regjeringskonferanse - uten Frp. Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ankom SMK kort tid etter at Frp-leder Siv Jensen hadde dratt, melder Frp.

- Nå skal vi høre hva Erna har akseptert

- Frp har lagt fram en kravliste til Erna Solberg, opplyste Christian Tybring-Gjedde til NTB, men ifølge TV 2 ble det aldri presentert noen slik kravliste på møtet mellom Solberg og Jensen.

- Nå skal vi høre hva Erna har akseptert. Jeg forventer at hvis hun ønsker at Frp skal sitte i regjering, så har hun akseptert kravene, sa Tybring-Gjedde.

Mandag 20. januar:

  • Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen satt i et timelangt møte fra klokka 10.30.
  • Etter møtet dro Siv Jensen til Frp-kontoret for å orientere fylkeslederne i et telefonmøte.
  • Samtidig ble det avholdt regjeringskonferanse på Statsministerens kontor - uten Frp.
  • På en pressekonferanse klokka 13.30 kunngjorde Frp-leder Siv Jensen at Frp går ut av regjeringen.

Søndag ettermiddag var Frp-leder Siv Jensen, nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi samlet på partikontoret i Oslo for å diskutere hvilke krav som skal stilles for å fortsette i regjeringssamarbeidet.

Les også: IS-kvinnen slår tilbake mot påstander fra Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet

Flere fylkesledere – deriblant Odd Eilert Persen i Troms og Finnmark Frp, Frank Sve i Møre og Romsdal Frp, Johan Aas i Innlandet Frp og Dagfinn Henrik Olsen i Nordland Frp – har allerede signalisert at de mener Frp bør gå ut av regjeringen, melder NTB.

- Det er like greit å gå ut av regjering nå. Frp er blitt dolket i ryggen på en slik måte at vi ikke lenger kan snakke om noe samarbeid med de andre partiene, sier Aas til Aftenposten.

Vestfold og Telemark Frp er derimot delt i spørsmålet, ifølge Hestnes.

– Jeg har fått signaler både på at nok er nok, og på at dette ikke er måten å gjøre det på, sier han.