RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp gir ikke opp osteseier

Foto: Fotomontasje (Nettavisen)
Fremskrittspartiet satser på at Venstre snur enda en gang.

Regjeringen har ikke flertall for å endre den rødgrønne ostetollen. Dermed kan matminister Listhaug trolig ikke fjerne ostetollen, slik hun lovet EU.

- Vi var som kjent imot overgangen fra kronetoll til prosenttoll da den ble innført av den forrige regjeringen. Det betyr imidlertid ikke at vi støtter en ensidig reversering av dette nå, sier næringspolitisk talsmann Pål Farstad i Venstre.

Partiet fattet sin beslutning under gruppemøtet på Stortinget onsdag.

- Jeg tror vi blir enige til slutt. Det er mange veier til Rom, sier Jørund Rytman (Frp) i Stortingets næringskomité til NTB.

KrFs næringspolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal er glad for signalene fra Venstre.

- Omleggingen av ostetollen gir bøndene økte inntekter og legger forholdene til rette for et godt jordbruksoppgjør. Vi ønsker ikke en reversering av tollsatsene og håper på en god dialog med regjeringspartiene om dette, sier hun til NTB.

Rødgrønn
Også fra de tidligere regjeringspartiene får Venstre honnør for snuoperasjonen, men Senterpartiets Marit Arnstad kommer samtidig med et lite stikk til dagens regjering.

- Lærdommen for regjeringen bør være at den for framtiden sørger for å avklare saker med Stortinget på en skikkelig måte, og lar være å sende ut den type ideologiske prøveballonger som europaministeren gjorde i møter med EU, sier Arnstad, som leder Stortingets næringskomité.

Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget ser det på samme måte:

- Det er uheldig at regjeringen ikke sikrer seg politisk flertall før de reiser til Brussel med sitt budskap. Nå må regjeringen reise til Brussel igjen og reversere sitt forrige budskap. Det styrker ikke norsk troverdighet, sier han.

Storberget og Arnstad sikter til statsråd og europaminister Vidar Helgesens (H) opptreden under rådsmøtet i Brussel i forrige måned. Der signaliserte han at regjeringen vil endre ostetollen.

- Men jeg presiserte at det kreves en grundig behandling på norsk side før et konkret forslag vil bli fremmet, sa Helgesen i Stortinget 28. november, etter solide doser med kritikk fra opposisjonen for sin Brussel-tur,

- Å vise seg skuggeredd for EU på denne måten er ingen god forhandlingsstrategi, tordnet Ap-veteran Svein Roald Hansen, som selv har bakgrunn som leder i Europabevegelsen.

Nye runder
EU reagerte kraftig på den nye ostetollen – som brakte med seg avgiftsøkninger på bestemte typer av ost og kjøtt. Norge ble beskyldt for proteksjonisme og brudd med EØS-avtalens ånd, om ikke bokstav.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet gikk kraftig ut mot daværende landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og varslet at reglene skulle bli reversert av en ny regjering.

KrF går imot dette, noe som gjør regjeringen avhengig av Venstres stemmer i Stortinget.

Venstre har sendt en rekke spørsmål til landbruksministeren for å skape seg et bedre bilde av hva virkningene vil bli, dersom reglene endres på nytt. Det nye tollregimet trådte i verk så sent som ved nyttår.

- Vi er fornøyd med tilbakemeldingene fra landbruksministeren, der Listhaug slår fast behovet for en grundig gjennomgang og dialog med berørte parter før et forslag eventuelt fremmes for Stortinget, sier Farstad.

I onsdagens brev til Listhaug slår partiet fast at tollsatsene over tid bør reduseres, men Venstre krever samtidig å bli tettere involvert enn hva tilfellet har vært til nå.

- En eventuell endring av ostetollen må vurderes sammen med øvrige endringer som foretas, og som etter vårt syn åpenbart må styrke konkurranseevne og inntektsmuligheter både for norske bønder og norsk næringsmiddelindustri, sier Farstad. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere