RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Fotograb

Frp håpet dette brevet kunne få sendt Krekar ut

Sist oppdatert:
Siv Jensen var svært engasjert da hun stilte opp i det omstridte TV-programmet «The Wanted».

En av Frps fanesaker har i en årrekke vært å klage over at regjeringsmakten ikke makter å få sendt ut mulla Krekar, som har blitt erklært som en trussel mot rikets sikkerhet av Høyesterett.

I 2009 fikk Siv Jensen og Carl I. Hagen muligheten til å uttrykke deres misnøye i et amerikansk TV-program over regjeringens manglende innsats i Krekar-saken.

I «The Wanted» var premisset å oppsøke terrormistenkte som levde i frihet i Vesten. Første program tok for seg mulla Krekar. Programlederen hevdet at irakiske myndigheter hadde gitt forsikringer i brevform om at de ikke ville torturere eller drepe Krekar, og at denne garantien måtte bli overlevert norske myndigheter.

Se utdrag fra TV-programmet nederst i saken.

Frp-leder og daværende opposisjonspolitiker Siv Jensen sa følgende da hun ble vist brevet:

- Jeg synes dette er skrekkelig. Vi kan ikke sitte stille og akseptere at dette skjer, sa hun til «The Wanted».

- Jeg kan virkelig ikke forstå hvorfor norske myndigheter ikke har vært i stand til å skaffe dette brevet selv, men at dere må gjøre jobben for dem. Jeg kan ikke se på dette brevet uten å gjøre noe med det. Jeg skal sende en kopi av dette brevet til statsministeren og kreve en respons fra ham. Dette er ren galskap, sa hun.

Takker på vegne av det norske folk
- Er dette brevet nyttig, spurte programlederen?

- Det er veldig nyttig. Det eneste som bekymrer meg, er at det måtte et amerikansk TV-team til for å skaffe brevet, men på vegne av majoriteten av det norske folk, vil jeg tro, vil jeg takke dere veldig mye for dette. Takk! svarte Jensen.

Dette brevet ble overlevert norske myndigheter i 2009.

Deretter er det daværende visestortingspresident Carl I. Hagens tur til å bli intervjuet i «The Wanted».

- Han (Krekar red.anm.) ser ned på norske myndigheter. Han føler at ingen kan røre ham, sa Hagen til «The Wanted».

- Jeg vil bruke dette brevet til å kreve at vi tar kontakt med irakiske myndigheter og ordner transporten for mulla Krekar.

- Dere har gjort det norske myndigheter burde ha gjort. Nemlig å se på alle muligheter til å få returnert mulla Krekar. Og jeg tror mulla Krekar vil bli returnert denne høsten, antakelig takket være jobben dere har gjort, sa Hagen.

UD: - Overfladisk Utenriksdepartementet kommenterte innholdet i TV-programmet på følgende vis sommeren 2009.

«TV-programmet tar for seg en alvorlig sak på en meget overfladisk måte».

Norge, som har sluttet seg til FNs konvensjon mot dødsstraff, krenker Folkeretten dersom de sender personer til land hvor de risikerer dødsstraff.

Fakta: Fakta om mulla Krekar

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Mulla Krekar (58) eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter er kurder fra Nord-Irak, kom til Norge i 1991.

* Han bygde fra 1991 til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam. Reiste flere ganger til Midtøsten mens han hadde flyktningstatus i Norge.

* Ble vedtatt utvist fra Norge i februar 2003. Høyesterett bekreftet i 2007 at vedtaket er gyldig. Vedtaket er ikke effektuert fordi Irak ikke kan garantere at han ikke dømmes til døden.

* Krekar har stått på FNs terrorliste siden 2006. I 2012 ble han dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere.

Kilde: NTB.

Derfor har norske myndigheter alltid sagt at de må ha troverdige garantier mot henrettelse eller torturert før Krekar eventuelt sendes hjem til Nord-Irak.

«Verken dokumentet som ble presentert i programmet, eller dagens situasjon i Irak, oppfyller disse betingelsene i henhold til folkeretten og norsk rett. Men Norge og Irak har en dialog gående om retursaken,» uttalte Utenriksdepartementet den gang.

Brevet førte som kjent ikke til noen løsning på Krekar-saken.

Frp-leder Siv Jensen sier i NRKs Politisk kvarter fredag at hun ikke er fornøyd med tiltakene som hennes egen regjering møter en løslatt mulla Krekar med.

Kontroversielt program
Også amerikanske medier har omtalt TV-programmet som kontroversielt når det gjelder stil, metode og innhold. Roger Aronoff, som er redaktør for Accuracy in the Media, skrev i 2009 at TV-programmet var en slags blanding av journalistikk og underholdning. TV-programmet fikk også kritikk i The New York Times

(Saken fortsetter under bildet).

Høyesterett har besluttet at mulla Krekar er en fare for rikets sikkerhet. Om halvannen uke blir han løslatt etter å ha sonet en dom for blant annet trusler mot Erna Solberg.


Brudd på Folkeretten
Jo Stigen, som er ekspert på internasjonal strafferett ved Institutt for offentlig rett på Universitetet i Oslo, uttalte torsdag at Norge bryter Folkeretten om de hadde sendt Krekar tilbake til Nord-Irak uten å forsikre seg om at han ikke blir utsatt for tortur eller henrettelse.

- Folkeretten forplikter land til ikke å utlevere en person til et land hvor vedkommende risikerer tortur. Når det gjelder dødsstraff, er ikke det et absolutt forbud etter Folkeretten, så det kommer an på hva landet har forpliktet seg til. Norge har forpliktet seg til ikke å gjeninnføre og til å motarbeide dødsstraff gjennom en internasjonal konvensjon. Derfor kan ikke Norge utlevere personer til land hvor det er risiko for dødsstraff, sa Stigen til Nettavisen.

Intervjuet med Siv Jensen starter cirka 3.50 minutter ute i videoen, mens intervjuet med Carl I. Hagen starter på cirka 5.10.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere