Tirsdag ettermiddag fikk IS-kvinnen dommen i saken, hvor hun er anklaget for å ha deltatt i terrororganisasjonen Islamsk stat (IS).

Kvinnen ble dømt til tre år og seks måneder i fengsel, noe som er litt lavere enn statsadvokat Geir Evanger sin påstand om fire års fengsel.

Les mer her: IS-kvinnen dømt til fengsel i tre og et halvt år for terrordeltakelse

Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim er engasjert da han snakker med Nettavisen om dommen, like etter at den ble kjent.

Som kjent gikk Frp ut av regjeringen i januar i fjor de det ble enighet om å hente IS-kvinnen hjem etter påstander om at hun hadde et sykt barn, noe som er blitt bekreftet stemte i retten.

Frp reagerer

Regjeringen bestod den gangen av Frp, Høyre, Venstre og KrF.

- Det ble som fryktet. Denne dommen er ikke avskrekkende, hvis du ser i sammenheng med hva andre mennesker har blitt påført av lidelse fra denne kvinnen. Nå skal ikke jeg legge meg opp i selve dommen, men straffenivået er for lavt. Det dobbelte av fire år ville ha vært rimelig, sier innvandringspolitisk talsperson i Frp, Jon Helgheim, til Nettavisen.

Les også: IS-kvinnen sendte denne mailen få dager etter at ektemannen ble sprengt til døde

- Det er bra at vi har en dom, men dessverre kommer kvinnen til å være fri om relatert kort tid. Hun får fratrekk fra den tiden hun har sittet i varetekt, og da slipper hun ut etter en viss tid. Jeg tror hun kan være ute innen ett år etter rettskraftig dom. Det har jeg store problemer med, legger han til.

Dommen er ikke rettskraftig avgjort. Kvinnen anket avgjørelsen på stedet og hun er på frifot, og bor på ukjent sted, inntil en eventuell rettskraftig dom mot henne foreligger og hun blir kalt inn til soning.

- Retten har kommet til at tiltalte har deltatt i en terrororganisasjon, og at hun gjorde det med viten og vilje. Hun oppfyller dermed lovens krav til forsett, sa tingrettsdommer Ingemar Nestor Nilsen, da han leste opp dommen mot den 30 år gamle kvinnen.

Les også: Frp gikk ut av regjeringen: - Dette fikk begeret til å renne over

Kvinnens forsvarer tar kritikken fra Helgheim med knusende ro.

- Hun har hele tiden vært forberedt på, da hun var i Syria, at hun ved ankomst til Norge ville bli pågrepet og varetektsfengslet. Det har hun også samtykket til. Hun var forberedt på at det ville bli en rettssak og hun var forberedt på at det var en mulighet for å kunne bli dømt, sier Nordhus på Nettavisens spørsmål på en pressekonferanse.

- Vi tenker at det faktum retten bygger på, at hun har vært en hjemmeværende husmor, får lagmannsretten og andre instanser gjøre en vurdering på om i det hele tatt er deltakelse i en terrororganisasjon.

I sin avsluttende prosedyre i rettssaken argumenterte Nordhus og hans forsvarerteam med at IS-kvinnen hadde vært utsatt for menneskehandel, men ble altså ikke hørt av retten.

- Først og fremst er det viktig å få frem at hun har vært i en tvangssituasjon i Syria. Det er retten så vidt innom og legger ikke vekt på det. Det er vi skuffet over, og det er det vi først og fremst tenker på, sier Nordhus.

- Er det noen grunn til å frykte henne?

- Min oppgave er ikke å gjøre en sikkerhetsvurdering, men jeg konstaterer at hun er løslatt fra politiets varetekt. Hun er ikke anført å skulle være en person som skulle tilsi en slik vurdering. Jeg tror PST har gjort en helt riktig vurdering.

Deltok seks år i IS

Dommen er den første i sitt slag i norsk rettshistorie. Aldri tidligere har en kvinne vært tiltalt for terrordeltakelse fordi hun stelte hjemme og passet barna mens hennes ektemenn var ute og kriget for IS i Syria. Kvinnen kjempet ikke selv for IS med våpen i hånd, men hennes bidrag i hjemmet var avgjørende for at hennes tre ektemenn kunne gjøre aktiv innsats for ekstremistgruppa, mener påtalemyndigheten.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener den 30 år gamle Oslo-kvinnen med pakistansk bakgrunn deltok i IS i perioden juni 2013 til mars 2019, etter at hun reiste til Syria i februar 2013.

I Norge ble det først straffbart å delta i terrororganisasjoner i juni 2013. Ifølge PST giftet kvinnen seg med tre IS-krigere. Én av dem var Skiens-mannen Bastian Vasquez som døde i Syria da han tilberedte bomber for IS 9. april 2015.

Øvre strafferamme for terrordeltakelse er seks års fengsel.

Frykter at kvinnen ikke blir rehabilitert

Frp-toppen hevder også at det er vanlige folks rettsoppfatning om at straffenivået i denne saken var altfor lavt i utgangspunktet, men det han frykter mest er at kvinnen vil fortsatt være en fare for samfunnet den dagen hun slipper ut.

- Det er et veldig godt rettsprinsipp i Norge at man legger til rette for at alle skal bli gode borgere ved løslatelse. Forskning har imidlertid vist at sterkt radikaliserte islamister er vanskelig å avradikalisere. Dette er en ny problemstilling og vi har fått et fenomen som har var helt utenkelig en tid tilbake. Dette er personer som har ideer som er helt uforståelige.

Nettavisen har også forsøkt å få en kommentar fra KrF som var en av regjeringspartiene som ønsket å hente IS-kvinnen tilbake til Norge, men de ønsker ikke å kommentere denne saken.

Statsadvokaten påpekte i sin avsluttende prosedyre at et skjerpende element i saken er at hun dro frivillig til Syria og at hun har forherliget voldshandlinger IS begikk.

I retten sa den tiltalte kvinnen at hun støttet en halshugging ektemannen Vasquez skal ha fortalt å ha utført.