Torsdag kjører Fremskrittspartiet (Frp) en omfattende kampanje mot Arbeiderpartiet og eiendomsskatt i Oslo, ved at de har satt inn flere store annonser i hovedstadens lokalaviser.

Dette til tross for at Arbeiderpartiet garanterer mot eiendomsskatt.

Onsdag skrev Aps byrådslederkandidat i Oslo, Libe Rieber-Mohn, sammen med SV under på en svært uvanlig avtale med Huseiernes Landsforbund, der hun garanterer at det ikke blir eiendomsskatt de neste fire årene om Ap kommer til makten i hovestaden.

- Med meg som byrådsleder i denne byen blir det ikke eiendomsskatt, uttalte Rieber-Mohn i går.

Ap: - Uriktig kampanje
Med Aps garanti ser dermed dagens aviskampanje fra Frp noe snodig ut:

«Stemmer du feil 12. september kan det koste deg 23.000 kroner i året!», er overskriften i annonsene som står på trykk i dagens aviser.

Se hele annonsen til høyre i saken.

Rieber-Mohn mener kampanjen er uriktig og synes det er synd at Fremskrittspartiet bruker slike virkemidler i valgkampen.

- Oslo står overfor mange store viktige utfordringer, og det er mye politikk som vi burde konsentrere oss om å diskutere, framfor at man dikter opp usannheter om andre partier. Dette kan jo tyde på at de er ganske desperate og at de har få argumenter mot oss og vår politikk, sier Rieber-Mohn til Aps nettsider.

Les også: Hvor er Oslo Aps ordførerkandidat?

Frp: - Vi tror ikke på Ap
Oslo Frp sier imidlertid at de ikke har noen planer om å trekke kampanjen, som blir beskrevet som et av deres viktigste kort i valgkampen.

- Det er ingen planer om å trekke den kampanjen. Erfaringen når det gjelder Aps løfter om eiendomsskatt, er at de har brutt sine egne løfter om eiendomsskatt i så mange kommuner. Så vi ser ingen grunn til å tro på dem nå heller, sier Frps fylkesleder i Oslo, Christian Tybring-Gjedde, til Nettavisen.

Tybring-Gjedde påpeker at det står «kan koste deg 23.000 kroner» i aviskampanjen, og at den allerede er trykket.

- Så du synes ikke det er flaut å se annonsene i avisene i dag, etter gårsdagens garanti fra Ap?

- Ikke i det hele tatt. De har skapt en usikkerhet om eiendomsskatt, og har brutt lignende løfter i flere andre kommuner, sier han.

- Må bryte andre løfter
Tybring-Gjedde mener Arbeiderpartiet må bryte andre valgløfter om de står på garantien mot eiendomsskatt.

- Arbeiderpartiet har fremmet en rekke dyre reformforslag som de har gått til valg på, blant annet gratis kollektivtransport for kommunalt ansatte. Videre lover Ap å rekommunalisere all sykehjemsdrift og all busstransport. Dette vil koste anslagsvis 400 millioner kroner i året, men de har ikke sagt hvordan de skal finansiere dette, sier han, og legger til:

- De har ikke penger til å innfri sine valgløfter. Så sånn sett er ikke Aps program troverdig uten at de får nye inntekter.

Frps fylkesleder sier han ikke tror Rieber-Mohn lyver, men gjentar at erfaringen fra andre Ap-kommuner viser at når kommunen trenger penger for å finansiere andre valgløfter, så har de likevel innført eiendomsskatt.

- Når det er erfaringen fra tidligere, er det riktig av oss å gjøre velgerne oppmerksomme på at dette også kan skje i Oslo, sier Tybring-Gjedde.

- Rødt gir ingen garanti
Han viser også til at Ap trenger støtte fra flere partier om de skal styre Oslo.

- Det er ikke Ap som skal styre alene. De skal styre med SV som vil ha eiendomsskatt, og de er avhengig av Rødt som er veldig glade i eiendomsskatt, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

- Men SV skrev jo også under på gårsdagens garanti?

- Ja, men hvis du ser på sammensetningen i dagens bystyre, så er Ap helt avhengig av Rødt for å få flertall. Så da må de inngå en avtale med Rødt også, da. Det ville være veldig spesielt om de får partiet Rødt til å gi en slik garanti, de som alltid har argumentert for eiendomsskatt, sier han.