Gå til sidens hovedinnhold

Frp: Ingen kvoteflyktninger til Norge i uoverskuelig fremtid

Frp vil stille avtalen med å ta imot kvoteflyktninger til Norge i bero fordi UDI-intervjuer må gjøres via nettbaserte løsninger. Uaktuelt, sier Venstre og KrF.

Norge skal etter planen ta imot litt over 3.000 overføringsflyktninger i løpet av året, men hittil har det bare kommet 264.

Koronapandemien har forsinket prosessen. Denne uka kom fem flyktningfamilier til Norge, de første siden viruset rammet i mars.

Les også: Røde Kors frykter at koronapandemien skal gi ny migrasjonskrise

Intervjuer via nett

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim er bekymret for at kvaliteten på prosessen er for dårlig. Han viser til at reiserestriksjoner gjør at medarbeidere i Utlendingsdirektoratet (UDI) ikke kan gjennomføre fysiske møter med de aktuelle personene.

– Det er en ekstremt krevende jobb å plukke ut riktige kvoteflyktninger. Denne jobben kan ikke gjøres over nett. Da risikerer vi å ende opp med personer som aldri skulle vært her, sier han til NTB.

Han utfordrer regjeringspartiene til å avvikle ordningen, gitt den uoversiktlige situasjonen landet står oppe i.

– Vi har helt andre ting å bruke ressursene på i denne vanskelige tiden, og regjeringen burde stanse alt mottak av kvoteflyktninger i overskuelig fremtid, sier Helgheim.

Les også: Karpe gir bort musikkinntektene – vil bedre situasjonen for flyktninger, asylsøkere og innvandrere

– Flyktningkrisen forsvinner ikke

Utspillet møter liten forståelse hos Venstre og KrF. Ansvaret for å hjelpe mennesker i krise forsvinner ikke fordi vi har en pandemi, understreker Venstre-nestleder Terje Breivik.

– At Helgheim bruker dette som et påskudd for å argumentere mot innvandring, er ikke overraskende. Frp er ikke for å ta imot kvoteflyktninger. Det synes jeg han kan være ærlig om i stedet for å gjemme seg bak koronakrisen, sier han.

Breivik er glad for at mottak av flyktninger har startet opp igjen, og sier det er viktig å få fortgang i prosessen slik at Norge tar imot de flyktningene vi har forpliktet oss til også i år.

Det er helt uaktuelt å redusere antallet som Norge skal ta imot, istemmer parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan i KrF.

– Selv om koronasituasjonen har gjort utvelgelsen vanskeligere i år, er tallet på 3.000 slik å forstå at klarer man ikke å ta imot alle i år, blir antallet neste år 3.000 pluss det antallet man mangler på årets kvote, sier han

(©NTB)

Les også: Samme krav for alle ved familiegjenforening

Kommentarer til denne saken