RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp-ja til eldre leger

Foto: Scanpix
Vil åpne for eldre leger

(ANB): Fremskrittspartiet vil fjerne aldersgrensen som forbyr leger å fortsette i yrket etter fylte 75 år.

- Vi mener dette er en aldersdiskriminering, sier stortingsrepresentant Jon Jæger Gåsvatn (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Det er faglig forsvarlig å fortsette som lege etter fylte 75 år. Paradokset er jo at norske leger kan fortsette sin gjerning ute i Europa. Det skjer ikke noen merkbar forskjell verken mentalt eller fysisk bare fordi man har bursdag og går fra å være 74 til å bli 75 år gammel, sier Gåsvatn.

700 «nye» leger
Frp-representanten fra Østfold peker på at det er legemangel og sier at 2.400 leger i løpet av få år vil falle for den sær norske aldersgrensen.

- Undersøkelser fra Legeforeningen viser at mellom 600 og 700 av disse legene kan tenke seg å fortsette i yrket i noen år til. Det vil være et godt tilskudd i en situasjon hvor vi må importere leger, sier Gåsvatn.

Norske leger mister i utgangspunktet sin lisens når de fyller 75 år. Det er riktignok mulig å søke om dispensasjon, men lov og forskrift bidrar fortsatt til å holde eldre leger utenfor arbeidslivet.

I særstilling
Gåsvatn mener at bestemmelsen setter legene i en særstilling blant akademikere. Han poengterer at verken prester, advokater eller veterinærer mister retten til yrkesdeltakelse ved en definert aldersgrense.

- Bestemmelsen oppleves av mange eldre leger som både krenkende og uriktig. De må gå en kanossagang i et byråkratisk kontroll- og autorisasjonsapparat hvis de ønsker å fortsette i sitt yrke, sier Gåsvatn.

Han viser til at det er behov for flere leger ved landets sykehjem og som følge av samhandlingsreformen i helsesektoren. Gåsvatn mener at leger som er faglig oppdatert må innvilges lisens uavhengig av omfang og art på virksomheten. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere