Gå til sidens hovedinnhold

Frp: Jagerflyene blir langt dyrere

Oslo (NTB): Norge må regne med at prisen på de nye F-35-jagerflyene kommer til å stige mye etter at Canada har opphevet vedtaket om å kjøpe de samme flyene, mener Frps Jan Arild Ellingsen.

- Vi har ikke sett slutten, verken når det gjelder prisen på flyene eller tidspunktet for når de kan leveres, sier Ellingsen til Dagsavisen.

Den konservative canadiske regjeringen er stadig mer oppgitt over gjentatte forsinkelser og den dramatiske økningen i prisen på F-35-flyene og driften av dem. Torsdag ble det kjent at Canada har valgt å oppheve et omstridt vedtak om å kjøpe 65 F-35-jagerfly, og vil nå vurdere andre alternativer.

Ellingsen sier han under NATOs transatlantiske møte i Washington tidligere denne uka fikk en klar forståelse av at når antallet bestillinger går ned, vil prisen for hvert enkelt fly gå opp.

Alle Norges gamle F-16 skal erstattes av F-35-fly. Til sammen 56 fly, fire av dem for trening og utdanning, skal handles inn fra Lockheed Martin, og treningsflyene blir etter planen tilgjengelig i USA i 2015. Prisen er ikke kjent, men det er tidligere antydet en prislapp på rundt en halv milliard kroner per fly.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen møter sin amerikanske kollega Leon Panetta i Washington førstkommende mandag. Ett av temaene er nettopp F-35. (©NTB)

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021