På Norstats septembergallup for Vårt Land , er Frp den klare vinneren med en fremgang på 3,6 prosentpoeng fra forrige måling. Samtidig får samtlige partier på venstresiden lavere oppslutning enn i august.

Høyre er fortsatt klart større enn Arbeiderpartiet med 25,3 prosent, til tross for en nedgang på 1,5 prosentpoeng. Ap faller nesten like mye: 1,4 prosentpoeng til 22,6 prosent. Dette er den dårligste noteringen for Ap siden oktober i fjor. Partiet ligger nå nesten 5 prosent under valgresultatet i 2017.

Les også: Måling: Verste Ap-resultat på 17 år

Samtidig er KrF tilbake over sperregrensen med en økning på 0,4 prosentpoeng til 4,1 prosent. MDG faller 0,7 prosentpoeng og nærmer seg sperregrensen med 4,2 prosent.

Regjeringspartiene og Frp får til sammen 78 mandater på denne målingen. Om Venstre, som får 3,2 prosent klarer å kare seg over sperregrensen, er ikke løpet kjørt for Solberg-regjeringen. Ap, SV og Sp får 81 mandater og er dermed avhengig av støtte fra MDGs åtte representanter for å danne flertall på Stortinget.

Alle partiene på venstresiden faller

Partienes oppslutning i prosent (endring fra augustmålingen i parentes):

Frp 13,3 (+3,6), Høyre 25,3 (-1,5), Venstre 3,2 (-), KrF 4,1 (+0,4), MDG 4,2 (-0,7), Sp 14,3 (+0,3), Ap 22,6 (-1,4), SV 7,8 (-0,1) og Rødt 3,4 (-0,8).

Målingen ble gjennomført fra 14. til 20. september med 948 respondenter. Feilmarginen er mellom 1 og 3,3 prosentpoeng og størst for de største partiene.

Vil nekte alle asylsøkere opphold i Norge

Frp-toppene Sylvi Listhaug og Jon Helgheim vil gjøre det umulig å få opphold ved å søke om asyl i Norge.

– Europa må si fra til asylsøkerne: Hvis du kommer på grensen, får du ikke opphold. Uansett. Det sier Frps Jon Helgheim og Sylvi Listhaug, til Aftenposten.

– Det er det som ordrett kommer til å stå i vårt program, sier de to.Listhaug leder Frps innvandringsutvalg og Jon Helgheim er partiets innvandringspolitiske talsmann. I programforslaget som de mener «skal få slutt på drukningsulykker og trafikken over Middelhavet som menneskesmuglere tjener store penger på», legges det opp til at kun et begrenset antall kvoteflyktninger får opphold i Norge.

Les også: Nyvalgt Høyre-nestleder ønsker Frp tilbake i regjering

Asylsøkere som kommer til den norske grensen skal få behandlet sin søknad, men vil ikke få opphold i Norge selv om søknaden blir innvilget.

– Hvis du trenger beskyttelse, så skal du få beskyttelse i et tredje land. Flyktningkonvensjonen sier at du ikke skal sende noen tilbake til der de blir forfulgt eller utsatt for dødsstraff.

Men asylretten skal beholdes understrekes det.

– Det eneste flyktningkonvensjonen sier, er at du har rett til å søke asyl. Det skal de få lov til. Det står ingen ting om hvor du skal ha rett til å være når du venter å behandlingen, og det står ingen ting om utfallet, sier Helgheim.