Gå til sidens hovedinnhold

Frp-komité: Disse folkeavstemningene bør ikke være bindende

Et flertall i Fremskrittspartiets programkomité har gått inn for å endre handlingsprogrammet slik at representantene ikke lenger må følge folkeavstemninger.

- Det har vært en diskusjon som har kommet fordi man i kommunereformen har hatt kommuner hvor det har vært veldig lav valgdeltakelse. Flertallet i komiteen mener det bør være en viss valgdeltakelse før man lar det være beslutningsgrunnlaget for et ja eller nei, sier stortingsrepresentant og medlem i programkomiteen Bård Hoksrud til Klassekampen.

Les: Britisk høyesterett: Brexit-avgjørelsen må tas i parlamentet

Komiteen, som ledes av partiets nestleder Per Sandberg, vil ha inn flere forbehold. Punktet om folkets «direkte beslutningsrett» ved folkeavstemninger er falt ut.

Les: Tyrkias folkevalgte diskuterer grunnlovsendring

I det nye programutkastet heter det videre at «avstemningen kan være både rådgivende og bindende. Ved bindende folkeavstemning må vi legge til grunn at en viss andel av de stemmeberettigede har avgitt stemme.»

Les: Måling: Italia avviser reformer i folkeavstemning

- Det er forskjell på handlingsprogram og prinsipprogram, men det blir sikkert diskusjon om vi skal ha inn en formulering om en viss valgdeltakelse der også, sier Hoksrud.

Frp jobber med nytt handlingsprogram for de neste fire årene, som skal vedtas på partiets landsmøte til våren.

Reklame

Kun 3 timer igjen: Her får du oversikt over alle salgene