RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp-kommuner sier nei til Syria-avstemning

Frp-leder, Siv Jensen, må høre nei fra Frps egne ordførere om Syria-avstmning.
Frp-leder, Siv Jensen, må høre nei fra Frps egne ordførere om Syria-avstmning. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Fremskrittspartiet har oppfordret til lokale folkeavstemninger om Syria-forliket på Stortinget. Men responsen er laber, også blant Frps egne ordførere.

– Det er ikke aktuelt hos oss. Jeg synes ikke spørsmålet egner seg for en lokal folkeavstemning. Dette blir uansett avgjort andre steder, sier Hvaler-ordfører og mangeårig Frp-politiker Eivind N. Borge til NTB.

Samme svar kommer fra partiets profilerte ordfører Harald Espelund i Ullensaker.

– Det er ikke noe tema her. Vi tar imot 35 flyktninger i år og 25 eller 35 neste år. Det har kommunestyret vedtatt i to runder, sier han.

Nei og atter nei

I Frp-styrte Bamble i Telemark blir det ikke lokal folkeavstemning om å ta imot flere flyktninger. Det er heller ikke planlagt noe slikt i Skodje, Ørskog, Midsund eller Fræna i Møre og Romsdal.

Innbyggerne blir heller ikke stilt spørsmålet i forbindelse med høstens kommunevalg i Austevoll i Hordaland.

– Vi legger ikke opp til noen folkeavstemning i høst. Vi har i utgangspunktet sagt nei til å ta imot flere flyktninger i 2015, sier ordfører Renate Møgster Klepsvik.

Vardø i Finnmark og Hadsel i Nordland har heller ikke planer om folkeavstemning.

– Nei, vi reduserte mottaket av flyktninger til 15 i året ved inngangen til denne valgperioden. Ingen partier har tatt til orde for å gjøre om på dette nå. Jeg har derfor ikke lagt fram noen sak om folkeavstemning for kommunestyret, sier Hadsel-ordfører Kjell-Børge Freiberg.

Heller ikke i Os

Da gjenstår bare «utstillingsvinduet» Os på lista over landets elleve Frp-styrte kommuner. Der huserer ordfører Terje Søviknes, som på vegne av partiet oppfordret til lokale folkeavstemninger i utgangspunktet.

Det blir visst ikke noen avstemning i Os heller.

– Nei, hos oss er mottaket for i år allerede fastsatt til 15 personer inkludert familiegjenforening, sier Søviknes.

Han mener det er to grunner til den labre responsen: Initiativet kom for sent og motstanden fra de andre partiene er for sterk.

– Vi måtte vente på Stortingets behandling av representantforslaget om en nasjonal folkeavstemning, og da hadde mange kommunestyrer alt truffet et vedtak, sier han.

– Ikke PR-stunt

Da Frps kommunalpolitiske utvalg sendte ut oppfordringen til partiets gruppeledere og lokallagsledere i midten av juni, var reaksjonene sterke fra samarbeidspartiene Venstre og KrF.

– Det er både ansvarsløst og hjerterått å arrangere folkeavstemninger om det er riktig å hjelpe mennesker på flukt, sa Venstres Andre N. Skjelstad til NTB.

Han betegnet forslaget som desperat og beskrev initiativet som en «oppvisning i ansvarsløs populisme». Terje Søviknes avviser at det hele var et PR-stunt.

– Dersom spørsmålet om å ta imot flere flyktninger kommer opp på nytt, kan det absolutt bli aktuelt med lokale folkeavstemninger. Hvor mange som skal bosettes lokalt, er det jo opp til politikerne i den enkelte kommune å bestemme, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere