Torsdag ble det nasjonale skjenkeforbudet opphevet, og det ble fra fredag av tillatt å skjenke alkohol fram til klokken 23 - med krav om at det skal skjenkes ved bordene.

Men det er langt fra bra nok, mener Frp i Oslo.

- Vi ønsker at man skal ha full skjenking, og at skjenkestoppen må oppheves, sier Aina Stenersen, som er nestleder i Frps bystyregruppe i Oslo, til Nettavisen.

Les også: Regjeringen tillater skjenking fram til klokka 23

- Bransjen må reddes

Stenersen mener det må gjøres langt mer for å redde en bransje i nød.

- Dette er veldig viktig, for mange av utestedene pleier å skjenke til klokken 03. Nå må vi redde utelivsnæringa i Oslo, påpeker hun.

Hun begrunner kravet om full skjenkeåpning, med at mange nå er vaksinerte.

- Vi vet nå mer om omikronvarianten, og i tillegg har mange fått en boosterdose. Så da er skjenkestopp etter klokken 23 et for inngripende tiltak i Oslo, mener Stenersen.

Les også: Fem grunner til ikke å bli omikron-smittet med vilje

Stenersen viser til at det er mange bedrifter i utelivsbransjen som sliter stort.

- Service- og utelivsbransjen taper store summer hver eneste måned. Mange bedrifter vil slite med å være lønnsomme selv etter lettelser i skjenkereglene, sier hun, og understreker:

- Det er snakk om veldig mange arbeidsplasser, og vi ønsker å ha en slutt på skjenkestoppen av hensyn til ansatte, arbeidsplassene, bransjen og kulturlivet.

- Det er forsvarlig

- Er det ikke litt risikabelt å åpne opp helt nå som smitten er så høy?

- Det vi ser er at smitten generelt i serveringsbransjen har jo vært lav, og at det er ikke der den største smitten oppstår. De er og har vært gode på smitteverntiltak, så vi mener det er på tide å åpne helt opp i for skjenkingen, sier Stenersen.

Les også: Ikke imponert over regjeringen: - Oppleves som en favorisering av restauranter

- Så dere mener det er forsvarlig?

- Ja, det mener vi, svarer hun.

- Men vet dere bedre enn Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, som anbefaler en tidligere skjenkestopp?

- Vi mener det er viktig å lytte til nasjonale myndigheter, men vi mener også at kommunene burde ha større innflytelse på en rekke kommunale tiltak som for eksempel skjenking. Vi har sett at størstedelen av smitten i pandemien ikke har kommet fra denne bransjen, sier Stenersen.

Les også: Holdt igjen faglig råd om å lette på skjenkestopp i fire dager: – Skandale

- Raymond må få ansvaret

Stenersen viser også til at byrådet i Oslo, med byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i spissen, også har ønsket å ta over vurderingen av skjenketidene i Oslo.

- Raymond Johansen og byrådet mente at kommunen selv skulle ha ansvar for tiltak, slik situasjonen er. Vi mener derfor at regjeringen burde snu og gi Oslo mer rådighet over kommunale tiltak, og så mener vi at Johansen burde stå opp for Oslo og fortsatt kreve at vi skal ha råderett over skjenkingen lokalt, sier hun.

Hun forteller at Frp stadig blir kontaktet av fortvilte utelivsaktører.

- Vi blir kontaktet av mindre bedrifter i utelivsbransjen, som ikke kompenseres av den kommunale støtteordningen. Det er mange av disse som også nå rammes av skjenkestoppen klokken 23. Tiltakene rammer skeivt, konstaterer Stenersen.

Les også: Krever koronapass i Norge: - Gjør det vanskeligst mulig for de uvaksinerte

- Kan ikke slippe opp helt

Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet har rådet regjeringen til å beholde begrensninger på skjenking, men åpnet for delvise lettelser.

«Det vil være mulig å innføre skjenkestopp for eksempel kl. 22.00. I dagens smittesituasjon er det uklart om en slik lettelse vil medføre at den totale tiltakspakken blir tilstrekkelig effektiv i lys av gjeldende smittesituasjon. Dette må også sees opp mot prioriteringer av tiltak under andre områder og målgrupper», skrev Helsedirektoratet i sitt faglige råd til regjeringen, som ble offentliggjort torsdag ettermiddag.

Les også: Sliter med tomme lokaler: - Stusselig å se

Da regjeringen holdt pressekonferanse om de nye tiltakene torsdag kveld, påpekte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at vi har smittetoppen foran oss.

- Vi kan slippe opp noe, men vi kan ikke slippe opp helt. Det er den vanskelige balansegangen som kreves for å bevare kontroll med pandemien i den situasjonen vi går inn, sa Støre, som blant annet fikk støtte fra Venstre-leder Guri Melby:

- Vi er også glade for at skjenkestoppen oppheves. Det er viktig at bransjen kan få folk tilbake på jobb og begynne å tjener penger igjen, sa hun torsdag kveld.