*Nettavisen* Nyheter.

Frp kritisk til journalsøk uten samtykke

Oslo (NTB): Regjeringen starter forsøk med søkbare, elektroniske pasientjournaler til neste år. Fremskrittspartiet er skeptisk til at det skjer uten at pasientene spørres om lov på forhånd.

- Det er tverrpolitisk enighet om viktigheten av en elektronisk kjernejournal, men regjeringen har brukt sin flertallsmakt til å presse den igjennom med store svakheter, sier Fremskrittspartiets Jon J. Gåsvatn til NTB.

Han var saksordfører for kjernejournalen som i forrige uke ble vedtatt innført av Stortinget. Journalen vil inneholde viktige helseopplysninger som skal kunne gjøres tilgjengelig for helsepersonell uavhengig av hvor i landet du blir syk.

- Problemet er at opplysningene kan registreres uten samtykke fra pasienten. Vi frykter at dette går ut over personvernet og tryggheten den enkelte må ha for at sensitive opplysninger ikke kommer på avveie, sier Gåsvatn.

I stedet for å be pasientene om samtykke, valgte stortingsflertallet å innføre en reservasjonsrett. Det innebærer at den enkelte aktivt må si nei. Loven sier riktignok at relevante opplysninger først kan hentes ut etter samtykke, men også her er det unntak, for eksempel dersom det er behov for øyeblikkelig hjelp.

- Dette er en bakvendt tilnærming. Hvis det stilles krav om samtykke ved opprettelsen av kjernejournalen, så kan dette også innebære at medisinsk personell med tjenestelig behov får adgang til de nødvendige opplysningene, sier Gåsvatn. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.