Gå til sidens hovedinnhold

- Frp kunne hjulpet tusenvis av flyktninger om de droppet annonsen

Norsk Folkehjelp mener Frps kampanje er usmakelig.

Fremskrittspartiet kjører nå i valgkampen en annonsekampanje, der de setter de 8000 syriske flyktningene Norge skal ta imot, opp mot hvor mange flyktninger man i stedet kunne ha hjulpet i nærområdene.

Kampanjen får blant annet Norsk Folkehjelp til å reagere.

- Jeg synes kampanjen er usmakelig, sier kommunikasjonssjef Håkon Ødegaard i Norsk Folkehjelp til Nettavisen.

- Frp jukser og lurer folk
Den humanitære hjelpeorganisasjonen mener Frp lurer folk.

- Det grunnleggende her er at Frp jukser og lurer folk. De driver med tallmagi, og får folk til å tro at dette er et reelt politisk valg. Men Frp ønsker i realiteten ikke å gjøre noe av dette, verken å hjelpe her eller der, hevder Ødegaard.

Frp skriver i annonsen at de kan hjelpe én million syriske flyktninger i nærområdet, om man dropper å ta imot de 8000 flyktningene som Stortinget har vedtatt.

- Det finnes ingenting som tilsier at dette vil være et reelt tall, mener han.

Ifølge Norsk Folkehjelp vil hjelpen koste 100 milliarder kroner over fem år, det vil si 100.000 kroner per flyktning.

Kampanjen til Frp har stått på trykk i VG, og er delt på sosiale medier.

- 530 kroner for seks personer
For pengene partiet har brukt på annonsekampanjen, kunne de har hjulpet mange flyktninger i nærområdene.

- En nødhjelpspakke til en familie på seks personer i en måned, koster 530 kroner. Da kan du mette en hel familie, opplyser Ødegaard.

Mens grunnleggende nødhjelp for en syrisk flyktning over fem år, vil koste 150.000 kroner.

Veiledende pris en halvsides annonse på side 3 i VG, der Frps annonse har vært plassert, er 140.000 kroner. Men her har de trolig fått rabatt, så prisen er noe lavere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


- 60 milliarder på oppussing
Ødegaard reagerer på at Frp setter flyktningene opp mot skoler, barnehager og eldreomsorg.

- Dette er jo grunnleggende feil, det er ikke slik at en ekstraordinær innsats vil gå utover kommunale tjenester. Om nasjonen Norge jobber med gode intergreringstiltak kan jo effekten bli det motsatte, sier han.

Kommunikasjonssjefen mener sammenligningen er lite relevant.

- Alt handler om hva vi sammenligner med. Nordmenn bruker også 60 milliarder i året på å pusse opp, og vi bruker to milliarder på potetgull. Mens kampanjen til Frp har valgt å bruke grunnleggende basisomsorg og kommunal hjelp til å sammenligne. Men det er like lite relevant som å sammenligne med kjøp av merkevarer og luksus, sier han, og legger til:

- Jeg tror nordmenn hadde klart seg uten å bytte flatskjerm i noen år. Så til syvende og sist snakker vi om humanitet og politiske vilje.

- Det siste desperate de gjør
Han mener Frp er «desperate», og derfor drar innvandrerkortet.

- Frp gjør dette fordi det er valg, og fordi de bruker innvandrerkortet som er det siste desperate de gjør i en valgsituasjon, og dette gjør de hvert eneste valg, sier Ødegaard.

Han påpeker samtidig at dette er den største humanitære katastrofen verden har opplevd i nyere tid.

- Vi kan diskutere pengebruk, men det vi snakker om nå er at dette er en av de største humanitære katastrofene etter 2. verdenskrig. Det handler om vår humanitet. Det gikk utmerket da Norge gjorde en stor innsats for Balkan, så dette kan vi få til hvis vi vil, sier Ødegaard til Nettavisen.

Rødt-leder: - Et paradoks
Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som fredag er gjesteredaktør i Nettavisen, synes det er et paradoks at Frp betaler så mye for kampanjen.

- Det er jo et paradoks at Frp bruker så mye penger på annonser, der de ber om egentlig en boikott av flyktninger fra Syria, og sier de skal hjelpe de i nærområdene der de er, når disse pengene kunne gitt mat til flere tusen mennesker, sier Moxnes til Nettavisen, og påpeker:

- Jeg skulle ønske at et regjeringsparti som Frp heller brukte pengene på det, enn på å bygge opp under forestillingen om at vi må velge mellom velferd i kommunene eller å ta imot flyktninger.

Han er sterkt uenig i at norske kommuner ikke har råd til å ta imot de syriske flyktningene.

- Det er jo ikke sant, for vi har råd både til gode skoler, barnehager og eldreomsorg, og å ta imot vår andel, hvis vi ikke gir landets rikeste gigantiske skattelettelser. Det er jo problemet, de pengene der skulle vi aldri ha gitt bort. Hvis vi dropper det framover, så har vi mer enn nok til å ta vår del av ansvaret, sier Rødt-lederen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


- Hagens glansnummer
Moxnes viser til at Europa så langt har tatt imot en liten andel av flyktningene fra Syria.

- Alle er enige i at vi skal hjelpe flyktningene så best vi kan der de er, men nå knakes Syrias naboland i sammenføyningene. Tyrkia har tatt imot 1,8 millioner, Libanon, som har seks millioner, har tatt imot 1,2 millioner syriske flyktninger, så kapasiteten ifølge folkehjelpa og andre er sprengt i nabolandene, sier han.

Til sammenligning har europeiske land tatt imot cirka 300.000 syrere.

- Det er i alt 16 millioner med et stort hjelpebehov, og Norge må ta sin del av ansvaret der nede, men også her hjemme, sier Moxnes.

- Hva tenker du da om at Carl I. Hagen går ut og sier at flyktningene skal sendes tilbake i båt over Middelhavet?

- Da tenker jeg at nå er det valgkamp. Dette er Carl I. Hagens glansnummer, og det er bra det ikke er folk som Hagen som var grensepoliti i Sverige under krigen. Takk og pris for det, sier han.

- Seks millioner på valgkamp
Frp på sin side ønsker ikke å gå ut med hva de har betalt for annonsene.

- Vi har vårt valgkampbudsjett på seks millioner, og innenfor der har vi kampanjer på våre saker hvor asyl og innvandring er en av de sakene, sier valgkampleder Helge Fossum til Nettavisen.

- Vi kommer til å gjøre ting på flere saksområder innenfor det budsjettet, men vi går ikke ut med våre forretningsmessige avtaler på det, sier han.

Frps nestleder Per Sandberg slår tilbake mot påstandene fra Norsk Folkehjelp.

- Det er stortinget som behandler bistandsmidler, ikke partiene. Alle partier har sine valgkampbudsjett. Som alle andre partier bruker vi dette til å synliggjøre vår politikk. Dette blir derfor en håpløs problemstilling.

Frp-nestlederen er direkte uenig i påstanden om at de er tallmagikere, og mener det er mer hensiktsmessig å hjelpe flere flyktningenes nærområder.

- Vi driver selvsagt ikke med noen tallmagi. Vi har i tråd med brevet fra Egeland foreslått i stortinget å bevilge en milliard til bistand i nærområdene. Vi mener det er riktigere å hjelpe en million personer fremfor å ta i mot bare 8000 i Norge.

Sandberg viser til brevet fra Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, fra 22. juni da han kom med en bønn til alle partiene på Stortinget om å bevilge én milliard kroner til å hjelpe Syria-flyktninger.