RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik, Venstre-leder Trine Skei Grande og Høyres parlamentariske leder Trond Helleland er nå blitt enige.
Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik, Venstre-leder Trine Skei Grande og Høyres parlamentariske leder Trond Helleland er nå blitt enige. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Frp måtte betale for bensinseier

Sist oppdatert:
Bensinavgiften økes ikke, men strøm og lange flyreiser blir dyrere. Nå skal stortingsgruppene til de fire budsjettpartnerne si sitt om budsjettforliket.

Elavgiften settes nemlig opp som en del av miljøpakken Venstre og KrF fikk gjennomslag for da de aksepterte at diesel- og bensinavgiftene ikke skal prisjusteres.

Dette betraktes som en stor symbolseier for Fremskrittspartiet, men sentrumspartiene har også fått sitt. Billigere biodrivstoff, billigere hybridbiler og mer til kollektivtrafikk og jernbane skal bidra til at de to partienes velgere kan svelge lavere bensinpriser.

Sosial profil
Rundt 6 milliarder kroner skal være flyttet på i budsjettforliket, der hovedsak for Venstre og KrF har vært å bedre den sosiale profilen i regjeringens opprinnelige forslag.

Venstre og Krfs stortingsgrupper har godkjent budsjettavtalen med regjeringspartiene, meldte NTB klokka 10.53.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier det var et klart ja fra Venstres stortingsgruppe.

– Både på grunn av miljøprofilen, men også på grunn av den sosiale profilen og at vi har fått Kunnskaps-Norge løftet med vårt forslag, sier Grande.

Følg NTBs livedekning av budsjettenigheten lenger ned.

Gunnar Stavrum: Tollfri handel og billigere bensin

Det innebærer blant annet at kuttet i barnetillegget til uføre blir mindre dramatisk. Ifølge NRK gjøres dette konkret ved at man beholder en behovsprøvd ordning, samtidig som det settes et øvre tak for støtte til barnerike familier – 95 prosent av tidligere inntekt.

Kuttet i overgangsstønaden for enslige forsørgere utsettes også, samtidig som skatteklasse 2 beholdes. I tillegg blir kuttene i formuesskatten noe moderert, men sannsynligvis ikke tilstrekkelig til at alle i KrF vil være fornøyde med akkurat dette.

Minstefradrag
Til gjengjeld økes minstefradraget, noe som kommer de lavest lønte til gode, samtidig som det ifølge NRK er satt av 500 millioner kroner til et mer fleksibelt barnehageopptak. Økt lærertetthet på de to første klassetrinnene blir det også.

TV 2 melder at den omstridte økningen i grensen for momsfri netthandel reduseres fra 500 kroner til 350 kroner.

Det opprinnelige forslaget fikk hard medfart av varehandelens organisasjoner, men grensen økes altså likevel, fra dagens nivå på 200 kroner.

Lang natt
Først klokken 4.30 natt til fredag gikk dørene til statsrådssalen på Stortinget opp. Tre ukers mer eller mindre intense forhandlinger mellom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti var over.

Men i mål er man ikke. Først skal de fire partienes stortingsgrupper si sitt. Det skjer i parallelle møter klokken 9.30.

BLE ENIGE: Leder i KrF Knut Arild Hareide under budsjettforhandlinger på Stortinget torsdag kveld.

- Når møtene er avholdt, og vi forhåpentligvis har fått tilslutning, så vil det bli en pressekonferanse i Vandrehallen der en avtale kan signeres, fortalte Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Trygg på at Frp-saker er ivaretatt

Fremskrittspartiets kjernesaker er godt bevart i budsjettforslaget forhandlerne nå er enige om, mener finansminister og Frp-leder Siv Jensen.

– Det har vært vanskelige spørsmål som har vært drøftet gjennom de siste ukene. Men jeg tror forhandlerne har lagt seg ordentlig i selen, sa Jensen på vei inn til møtet.

– Jeg mener vi har klart å ivareta alle de viktigste profilsakene som lå i budsjettet fra før. Det handler om at vi har tidenes samferdselssatsing, tidenes justissatsing og en kraftsatsing på helse og kunnskap, mener hun.

– I tillegg er det mange skatte- og avgiftsreduksjoner som regjeringen har ment alvor med, og som jeg klarer å se er godt ivaretatt, ifølge finansministeren.

Kompromiss
- Det er klart at dette er ikke det budsjettet Venstre la fram, men vi har hatt noen klare prioriteringer og det håper jeg vises, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da enigheten var et faktum.

- Det vil alltid være ting å være misfornøyd med, men helheten kan jeg trygt anbefale for KrFs stortingsgruppe, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på vei ut.

Å føre landet i retning av et grønt skatteskifte har vært Venstres kampsak nummer én inn i forhandlingene. Trine Skei Grande ville ikke si et ord natt til fredag om hun mener partiet har lyktes i det forehavendet.

- Dette er en skisse hvor alle partiene har fått satt fotavtrykk, sier Trond Helleland.

Hareide: – Det er mye positivt

Krf-leder Knut Arild Hareide er ikke 100 prosent trygg på at stortingsgruppa sier ja til budsjettskissen som ble framforhandlet i natt.

– Men jeg har en forventning om at det likevel skal skje, fordi vi har hatt tett kontakt underveis, sier Hareide til NTB.

Hareide er trygg på at Krfs stortingsgruppe vil føle seg kjent med skissen som blir lagt fram.

– Men det vil være noen nye elementer som har kommet inn de siste dagene, sier han.

– Det er mye positivt, men selvfølgelig er det også ting man skulle ønske var litt annerledes, sier Krf-lederen.


Følg NTBs direkterapportering om budsjettet:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere