RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp-milliard til sykehjem

Siv Jensen mener kommuner ikke har råd til å drifte de planlagte sykehjemsplassene.
Siv Jensen mener kommuner ikke har råd til å drifte de planlagte sykehjemsplassene. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Frp vil øremerke en milliard kroner ekstra til drift av landets sykehjem.

- Skal vi nå målene om å bygge 12.000 nye sykehjemsplasser innen 2015, må kommunene få penger til å drifte dem. Derfor vil Frp øremerke en milliard kroner til eldreomsorgen i vårt alternative statsbudsjett, sier Frp-leder Siv Jensen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Frp-lederen skryter også av at partiet kan by på tre milliarder kroner i samlet styrking av kommunesektoren.

- Det bygges for få sykehjemsplasser og omsorgsboliger fordi kommunene ikke har råd til å drifte dem. En øremerking av midler vil stimulere til langt raskere utbygging av heldøgns omsorgsplasser, sier Siv Jensen.

Øremerking
Frp-lederen peker på at regjeringen ikke har villet øremerke penger til drift av sykehjem. Toneangivende krefter i Arbeiderpartiet har tatt til orde for en slik ordning for å få mer fart på utbyggingen av nye sykehjem, men Senterpartiet har satt foten ned med begrunnelse i at dette vil svekke kommunenes selvstyre.

- Frp vil styrke kommunene til å gi bedre eldreomsorg. Å gi kommunene større økonomisk handlingsrom gjør dem i bedre stand til å levere mer og bedre tjenester til de eldre. Frp vil også la private aktører kunne benytte seg av investeringstilskuddene til sykehjemsplasser, slik at utbyggingen går enda raskere, sier Siv Jensen.

Økte rammer
I forslaget til neste års statsbudsjett foreslår regjeringen å bevilge 87,5 millioner kroner til etablering av 1.750 flere heldøgns omsorgsplasser neste år. Samlet tilsagnsramme for disse plassene blir da drøyt 1,7 milliarder kroner. I tillegg vil regjeringen bevilge 100 millioner kroner ekstra til etablering av dagtilbud for demensrammede.

Utover dette mener regjeringen at kommunene selv må prioritere eldreomsorgen innenfor de generelle rammene som er gitt. Kommunene får neste år en reell inntektsvekst på 6,8 milliarder kroner. Av dette vil regjeringen gi fem milliarder i såkalte frie inntekter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere