Motvinden fortsetter for partileder Siv Jensen og Fremskrittspartiet, med 10,0 prosents oppslutning på aprilmålingen Sentio har gjort for Amedia og Nettavisen.

- Frp får ti blank. Det er den svakeste målingen siden mars 2015, sier administrerende direktør Arve Østgaard i Sentio Research i en kommentar til målingen.

Fall for regjeringen

De ferske tallene er dyster lesing for de to største regjeringspartiene. Høyre går tilbake 1,4 prosentpoeng til 23,2 prosent, mens Fremskrittspartiet faller 0,6 prosent siden den forrige målingen i mars.

- Det er et halvt år til lokalvalget. Meningsmålingene er som de alltid har vært. Opp og ned. Det forteller oss at vi må jobbe. Vi skal fortsette å snakke om egen politikk og virkelige løsninger, på virkelige problemer, for virkelige mennesker. Vi skal brette opp ermene og vise at vi er tilliten verdt, sier parlamentarisk nestleder i Høyre, Svein Harberg, til Nettavisen.

Det mest positive sett med regjeringsøyne er at Venstre har en ørliten fremgang, mens KrF går frem 0,4 prosentpoeng.

Frp: - For dårlig

Parlamentarisk leder i Frp, Hans Andreas Limi, sier til Nettavisen at resultatet på målingen er altfor dårlig.

- Vi må nå jobbe hardt for å få fokus på Frps politikk og sørge for å få gjennomslag for Frp, sier Limi.

- Jeg ser frem til et landsmøte om kort tid der vi får fokus på Frps politikk, men målinger som dette er for dårlig.

Her er tallene for alle partiene:

Partimålingen i april for Amedia og Nettavisen

Parti Mars April Differanse
Arbeiderpartiet 27.7 27.5 -0.3
Fremskrittspartiet 10.6 10.0 -0.6
Høyre 24.7 23.2 -1.4
Kristelig Folkeparti 3.0 3.4 0.4
Rødt 5.4 4.6 -0.7
Senterpartiet 14.5 15.4 1.0
SV 7.3 7.0 -0.3
Venstre 2.3 2.4 0.1
Miljøpartiet De Grønne 3.2 4.1 0.9
Andre 1.4 2.4 1.0

Raser ut av regjeringskontorene

Hvis det hadde vært valg i dag og resultatet ble som i Sentios undersøkelse, kunne Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre gjort seg klar til å bli statsminister uten å trenge hjelp fra Rødt eller Miljøpartiet De Grønne.

Mandatberegningen viser at de tre partiene fra den forrige rødgrønne regjeringen (Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet) har 91 mandater og dermed rent flertall.

KrF mister fem på Stortinget, bare en er igjen i Venstres stortingsgruppe (partiet mister syv representanter) og Fremskrittspartiet mister 1/3 av sine representanter.

Ap: - Et tegn på at folk er lei

- Jeg syntes det er veldig positivt at det er nok en måling som viser at det er et klart flertall for en rødgrønn regjering, og at dagens regjeringen er i et klart mindretall. Det er et tegn på at folk er lei politikk som åpner for massiv privatisering, sier partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng til Nettavisen.

Hun opplyser at partiet nå jobber mot lokalvalget i høst.

- Vi jobber nå med å mobilisere slik at Ap kan ytterligere øke oppslutning og antall ordførere, sier Stenseng.

I målingen går Arbeiderpartiet tilbake med 0,3 prosentpoeng. Stenseng sier partiet uansett ligger på et nivå der de skal mobilisere.

- Det er jo en tilbakegang, men den er ganske marginal. Det er en del av hvertfall våre velgere som sitter på gjerdet, og da er det vår jobb og klare å mobilisere dem, for å klare og øke oppslutningen, sier hun og legger til:

- Hovedmålet vårt er å få ordfører i flest mulig kommuner, mobilisering og å få frem politikken vår. Vi har flere goder saker etter landsmøtet, og det er hardt arbeid hver dag frem til valget.

Mandatberegning for partiene

Parti April Valg 2017 Differanse
Arbeiderpartiet 50 49 1
Fremskrittspartiet 18 27 -9
Høyre 41 45 -4
Kristelig Folkeparti 3 8 -5
Rødt 8 1 7
Senterpartiet 28 19 9
SV 13 11 2
Venstre 1 8 -7
Miljøpartiet De Grønne 7 1 6

Totalt har de fire regjeringspartiene nå 63 mandater, og ligger altså an til å miste 25 stortingsrepresentanter hvis det hadde vært valg nå.

Med 169 på Stortinget trenger man 85 mandater for å ha flertall.

Triumf for venstresiden

På venstresiden er det bare Arbeiderpartiet som vaker rundt resultatet ved forrige valg. Alle de andre partiene har sterk medvind, og aller sterkest blåser vinden for Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Senterpartiets oppslutning har økt med nesten 50 prosent, fra 10,3 prosents oppslutning ved valget, til 15,4 prosent nå.

- Dette er jo en hyggelig måling for vår del, sier parlamentarisk leder i Senterpartiet Marit Arnstad til Nettavisen.

Hun tror oppgangen kommer av at mange velgere kjenner seg igjen i flere av Senterpartiets saker, og trekker blant annet frem det partiet har kalt «usosiale» grønne avgifter og deres ønsker for et anstendig arbeidsliv.

- Det har skjedd en sterk utvikling siden 2015 og jeg tror mange kjenner seg igjen i mange av sakene til Senterpartiet og også at man ser oss som en sterk opposisjon til sentraliseringspolitikken, sier hun.

- Men dette er en måling og ikke et valg, så vi hopper ikke i taket. Men det er veldig hyggelig å se, sier Arnstad.

Senterpartiet tar fra alle

De største endringene kommer i stortingsgruppene for Rødt og Miljøpartiet De Grønne. I dag har de en manns-grupper, mens et valg nå ville gitt partiene henholdsvis 8 (Rødt) og 7 mandater til Miljøpartiet De Grønne.

- MDG får 4,1 prosent. Det er den beste målingen siden oktober 2017 (4,9 prosent), sier Arve Østgaard i Sentio.

Totalt har de fire regjeringspartiene 63 mandater, mens opposisjonen ligger an til å få 106 mandater dersom det var valg nå.

Bakgrunnstallene viser at Senterpartiet har tatt velgere fra alle andre partier enn Rødt siden valget i 2017. Særlig dype innhugg har partiet gjort blant velgerne til Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet.

Fremskrittspartiet lekker flest stemmer til Senterpartiet, men også til Høyre og Arbeiderpartiet.

Venstre har fått noen stemmer fra Kristelig Folkeparti, men har ellers lekkasjer mot både Høyre og partiene på venstresiden.