– #Metoo har dessverre også en viktig funksjon i Norge, knyttet til
mannsdominerte miljøer, politikken inkludert. Jeg trodde vi hadde kommet lenger i 2017, men skjønner at det er feil. Jeg skal ikke skjære norske menn og norske mannlige ledere over en kam, men det er flere enn jeg trodde som må skjerpe seg, sier Sandberg til VG onsdag.

Sextrakassering har de siste ukene blitt et sentralt tema i Norge, gjennom stadige nye saker fra medie- og kulturbransjene.

Sandberg ber landets kvinner ta hendene fatt og ikke holde tilbake flathanda. Han forteller videre til VG at en god gammeldags ørefik er noe de fleste mannfolk forstår. Sandberg presiserer imidlertid at det burde være unødvendig.

Leder i advokatforeningen, politiker og tidligere ordfører i Tromsø for Høyre, Jens Johan Hjort, sier Sandberg får stå for uttalelsene sine selv.

Hjort mener det aller siste kvinner som trakasseres trenger, er råd om hvordan de skal reagere fra bedrevitende menn i maktposisjoner.
Han svarer slik på spørsmål fra VG om en ørefik kan være en straffbar handling:

- Det kan det være. Som reaksjon på seksuell trakassering vil den nok som regel være straffri som såkalt retorsjon. Men det er ikke noe jeg vil anbefale. Noen ganger er gjengjeldelse akseptabelt, som når du må slå for å forsvare deg, men å ta loven i egen hånd er sjelden en god løsning. Dessuten kan en konfrontasjon være farlig. Det er ikke gitt at tafsende menn aksepterer å bli fiket opp av en kvinne. Situasjonen kan eskalere.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her