*Nettavisen* Nyheter.

Frp-politiker føler seg utsatt for trolldomskunster og tryllemidler

Foto: SONJA E. ANDERSEN (Finnmark Dagblad)

Fikk betennelse i hals, ører, øyne og bihuler etter politisk krangel.

Thorvald Aspenes frykter han er blitt gandet etter å ha blitt verbalt angrepet på Sametinget av sametingspolitiker Olaf Eliassen (Árja).

Episoden skjedde 22. februar i år da Aspenes som leder i Finnmark Miljøvarme AS fikk omvisning på Sametinget sammen med 3 representanter for Statkraft Varme AS.

- Jeg hilste på Olaf, og så at han var opptrekt. Husker ikke om han hilste tilbake, men han sa: – Det dere holder på med i Porsanger, det skal du få svi for. Så sa han noe på samisk. Og dette gjorde han hele 3 ganger. Jeg tok det litt som en spøk der og da, og svarte at han ikke burde hisse seg opp. Jeg spurte også om han prøvde å gande meg, forteller Aspenes til Finnmark Dagblad.

Bakgrunnen for saken er at Aspenes er Frp-politiker og varaordfører i Eliassens hjemkommune Porsanger, og stemte for å legge ned skolen i Børselv og deler av skolen i Billefjord.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SONJA E. ANDERSEN (Finnmark Dagblad)

- Man vet jo ikke
At Aspenes, som ifølge ham normalt verken får såkalt omgangssyke eller har søvnproblemer, etter hendelsen har hatt betennelse i både hals, ører, øyne og bihuler, samt slitt med søvnproblemer, vil han ikke automatisk kople til opplevelsen.

- Jeg drar ikke umiddelbart en sammenheng mellom hendelsen i sameparlamentet og de plagene jeg har hatt i ettertid, men tanken på ganding har streifet meg. Man vet jo ikke, sier han forsiktig.

Folkevalgte kurses
Aspenes mener det samepolitiske miljøet bør ta denne hendelsen til debatt. Han mener at trusselen han opplevde på en måte er like alvorlig som trusselen mulla Krekar rettet mot Høyre-leder Erna Solberg.

Derfor orienterte han også Sametinget i en mail om sin opplevelse av møtet med Eliassen, der han skriver: «Jeg har ikke noe forhold til ganding, men oppfatter dette som en direkte trussel mot meg.»

I svaret beklager plenumsleder Jarle Jonassen sterkt at Aspenes som besøkende har følt seg truet.

Les flere saker fra Finnmark Dagblad

- Ingen kraft til å gande
Olaf Eliassen er absolutt imot ganding, og har ingen kraft til å gjøre det heller.

Det forsikrer han overfor FD, og beroliger Aspenes med at episoden på Sametinget var rettet mot Porsanger Frp og deres motstand mot alt som er samisk.

- Det var politikken til Frp som skulle få svi, ikke Thorvald Aspenes personlig. Jeg beklager det dersom Thorvald tok mitt utbrudd personlig, sier tidligere lokalpolitiker (Sp) og sametingsrepresentant Olaf Eliassen (Árja). Eliassen understreker at han er absolutt imot ganding, og han har heller ikke har kraft til å gande.

- Da jeg møtte Aspenes på den politiske arenheheaen som Sametinget er, så jeg ham som Frp-politikeren som hadde vært med å rasere det kvenske og samiske skoletilbudet i Porsanger. I ettertid vil jeg beklage dersom Aspenes tok det personlig, sier Olaf Eliassen om hendelsen.

GANDING:

En avledning av et gammelt nordisk ord som særlig fra 1500-tallet, og særlig i nordafjelsk folketro, er blitt brukt om trolldomskunster og tryllemidler knyttet til finner og samer.

* «Å gande» eller «å sette gand» vil i dagens tradisjon si å utøve trolldom, nemlig med å kaste vondt over folk, helt abstrakt.

* (Kilde: Wikipedia)

Les flere saker fra Finnmark Dagblad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.