Etter å ha deltatt på KS sitt landsting i Kristiansand, valgte byråd for byutvikling i Oslo, Hanna E. Marcussen fra Miljøpartiet De Grønne, tirsdag å ta fly tilbake til hovedstaden.

Det fikk Helge Fossum, spesialrådgiver i Fremskrittspartiet, til å reagere.

Han satt selv og ventet på et fly på Kristiansand lufthavn, da en av hans medreisende gjorde ham oppmerksom på at Marcussen skulle fly.

- Jeg fant det nevneverdig å poste det på Facebook. Jeg konstaterer det bare, jeg skal jo ta fly selv, forteller Fossum til Nettavisen.

Hans poeng er at det er vesentlig mer miljøvennlig å velge tog framfor fly.

Les også: MDG kjørte Mercedes hjem fra NRK-debatt

- Sist jeg sjekket var det mer miljøvennlig å ta tog

På sin Facebook-side skriver Frp-politikeren:

- Spesielt å erfare at MDG tar fly fra Kristiansand til Oslo. Sist jeg sjekket var det 6,3 ganger så miljøvennlig å ta tog på denne strekningen. Forskjell på liv og lære?

Regnestykket han viser til er tatt fra NSBs miljøkalkulator, som viser forskjellen i utslipp fra tog, buss, bil og fly på strekningen.

- Det er åpenbart at det er mer miljøvennlig med tog. Det gikk et tog 13.50 for eksempel, sier Fossum.

Tidsmessig viser et enkelt regnestykke at togturen Kristiansand-Oslo tar rundt fire og en halv time.

Til sammenligning vil en flytur på den samme strekningen, medregnet transport til og fra flyplassene, samt nok tid før avgang på Kjevik, ta rundt 2 timer og et kvarter.

Les også: MDG-Lan: - Jeg angrer ikke på taxituren

- Av og til lar det seg bare ikke gjøre

Nettavisen har snakket med Hanna Marcussen - som sitter i møte med byutviklingskomitéen tirsdag kveld - hun skjønner kritikken fra Fossum.

- Jeg er helt enig i at tog er mer miljøvennlig, men i dag måtte jeg rekke dette møtet, og da var det ikke mulig for meg å ta noe annet enn fly.

- Vi har også hektiske timeplaner, og da hender det at man havner i situasjoner som det at jeg her tok fly framfor tog.

Hun understreker at hun tok tog til Kristiansand, og at hun stort sett velger det mest miljøvennlige alternativet når tiden tillater det.

- Som politikere er vi opptatt av at vi må legge til rette for at folk lettere kan velge miljøvennlige alternativer, og det jobber vi for. Men slik det er i dag, så lar det seg av og til bare ikke gjøre, sier Marcussen.

- Ikke sånn at vi aldri flyr

Sindre Buchanan, kommunikasjonssjef i MDG, sier at partiet forsøker å ta så lite fly som mulig.

- Det er ikke sånn at vi MDG-politikere aldri, noensinne tar fly. Vi prøver å begrense det, men vi har også hektiske kalendere, sier Buchanan.

Det er ikke første gang MDG får kommentarer fra politikere i andre partier når det gjelder valg av framkomstmiddel. I oktober i fjor skapte det store overskrifter at miljøpartiets Lan Marie Berg - byråd for miljø- og samferdsel i Oslo - tok taxi hjem fra en NRK-debatt.