Gå til sidens hovedinnhold

Frp: - Sikker på at KrF blir på vår side

Frp-kronprinsen er optimistisk med tanke på en ny borgerlig regjering.

Ved stortingsvalget i 2009 satte Venstre-leder Lars Sponheim en effektiv stopper for et samarbeid mellom Venstre og Frp.

Den rødgrønne regjeringen ble gjenvalgt, og de borgerlige partiene måtte innse at slaget var tapt.

- Venstre fryste oss ut
Men etter at Venstres Abid Raja denne uken sa at tiden er inne for å ta opp igjen diskusjonen om et Frp-samarbeid, har optimismen sneket seg tilbake, i alle fall hos Frp.

- Jeg synes det er veldig positivt at Venstre tar en intern diskusjon om hvordan de skal forholde seg til oss. Det gjør at vi kan se konkrete resultater i form av et samarbeid, sier stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen (Frp) til Nettavisen.

Solvik-Olsen anses av mange som en naturlig fremtidig partileder.

Han ser med gru tilbake på valget i 2009.

- Vår opplevelse var at Lars Sponheims strategi i forkant av 2009-valget gjorde at de ikke engang var villige til å sette seg ned og snakke med oss. Jeg opplevde at det var en strategi fra Venstre om å fryse oss ut, sier han, og legger fornøyd til:

- Jeg synes det er mye mer fruktbart det vi nå ser konturene av.

Venstre: - Vi må løse uenighetene på borgerlig side

- Skremte egne velgere
Frp ønsket å samarbeide med alle partiene på borgerlig side. Det samme ønsket Høyre, mens Venstre og KrF bare ville samarbeide med sentrumspartiene og Høyre.

- Det gjorde at vi ikke kom videre, og mye skyldtes at Høyre ikke ville gå videre uten at alle var med. Dermed så satte heller ikke Høyre press på noen om at de måtte komme opp av skyttergravene, sier Solvik-Olsen.

Resultatet ble kaos, ifølge ham.

- Da gikk alle til valg i et salig kaos, og de som ønsket forutsigbarhet ble jo dagens regjering det naturlige valget. Så jeg tror vi klarte litt å skremme våre egne velgere, sier Frp-politikeren.

- KrF blir på borgerlig side
Samtidig med debatten i Venstre, pågår nå en lignende debatt i KrF. Et av alternativene de vurderer, er et samarbeid med Arbeiderpartiet.

Men Frp er ikke bekymret for at Ap blir KrFs nye partner.

- Selv om KrF skal få lov til å ha den prosessen de har i fred, er jeg sikker på at de også vil ende på at de foretrekker et regjering på borgerlig side, sier Solvik-Olsen.

Han tror velgerne vil rømme fra KrF om de bytter side.

- Hvis KrF skulle ende opp på rødgrønn side, er jeg overbevist om at deres velgere vil bli på borgerlig side. Det tror jeg de vet selv også, og derfor vil de ende på borgerlig side, sier han.

- Kan bli støttepartier
- Har du tror på at dere får til et bredt, borgerlig samarbeid i 2013?

- Jeg er i utgangspunktet optimist. På hvilken måte det blir, om alle sitter i regjering sammen eller noen er støttepartier, det gjenstår å se, sier Solvik-Olsen.

Det som likevel er klart, er at avstanden mellom partiene er stor i mange saker.

- Selvsagt er det mange saker vi er uenige om, men det er veldig mange flere saker vi er enige om. Så får vi sette oss ned og diskutere den enkelte politiske sak etter hvert. Det viktigste er at vi kommuniserer ønsket om å få til noe. Da har vi fått til noe, sier Solvik-Olsen, og fortsetter:

- Noen saker vinner vi, og andre vinner de. Det blir jo ikke slik at fire partier samarbeider og alle vinner alle sakene.

- Det er mange myter
Han mener avstanden mellom de borgerlige partiene er mindre enn på rødgrønn side.

- Det er uenigheter alle veier, og det er mange som må gi og ta. Men avstanden mellom partiene på borgerlig side er i utgangspunktet mindre enn mellom partiene på rødgrønn side. Og når de klarer å samarbeide, er jeg overbevist om at det skal vi også klare, sier Solvik-Olsen.

Solvik-Olsen sier det også er en del myter på borgerlig side som må avlives.

- Det er myter om hverandre som er ute og går, og det er derfor det er så bra og begynne å snakke sammen. Da kan man se hvor skillelinjene går, om det er der man tror det er eller det som faktisk er realiteten. Tillit handler om at man stoler på hverandre, sier Frp-eren.

- Avklaring innen et år
Solvik-Olsen mener avklaringen på borgerlig side må komme i god tid før valget i 2013.

- I løpet av et år bør vi har kommet til enighet. Noen vil si at det er kort tid, men for meg er detrelativt lang tid. Vi bør da være enige om at vi skal samarbeide på en eller annen måte, sier han.

Han vektlegger samtidig at det er viktig med en god prosess i partiene.

- Jeg tror det er viktig at både KrF og Venstre nå får litt fred til å ta de diskusjonene internt. Så får vi senere sette oss ned og snakke om det politiske innholdet og form, sier han, og legger til:

- De rødgrønnes planer var også til dels svært overfladiske før de ble valgt. Noen ting hadde de avklart, mens andre ting har de ikke engang i dag avklart noe felles standpunkt på, sier Solvik-Olsen.

Reklame

NÅ: Tilbud på alle produkter fra Dewalt

Kommentarer til denne saken