*Nettavisen* Nyheter.

Frp-statsråder tause om Syria-avtalen

Finansminister Siv Jensen og partifellene justisminister Anders Anundsen, arbeidsminister Robert Eriksson og barne-, likestillings- og integreringsminister Solveig Horne som får hovedansvaret for å iverksette avtalen.

Verken justisminister Anders Anundsen eller inkluderingsminister Solveig Horne vil si hva de mener om Stortingets Syria-avtale.

11.06.15 11:38

Frp-statsrådene henviser begge to til partikontoret for kommentarer.

– Anundsen vil ikke kommentere avtalen før den er vedtatt i Stortinget, får NTB opplyst av Justisdepartementet.

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet oppgir dessuten at det er noe uklart hva avtalen egentlig innebærer.

Anundsen og Horne har et særlig ansvar for å følge opp avtalen om å hente 8.000 kvoteflyktninger til Norge de neste tre årene.

Som justisminister har Anundsen det overordnede ansvaret for asyl- og innvandringspolitikken, mens Solveig Horne har ansvar for bosetting og inkludering av dem som kommer hit.

Frp-ordfører: Syria-avtalen er til å leve med
Frp-ordfører Harald Espelund mener flyktningavtalen i Stortinget er blitt noe helt annet enn det Arbeiderpartiet ønsket.

Ordføreren forteller at han «smiler litt» av Syria-avtalen.

– Jeg oppfatter at Arbeiderpartiet og de andre i flertallskoalisjonen ønsket 10.000 flyktninger i løpet av to år fra Syria, og disse skulle komme i tillegg til de kvoteflyktningene vi hadde fra før. Nå er dette et helt annet resultat. Vi tar inn 4.500 kvoteflyktninger, og så kommer det 3.500 fra Syria i tillegg. Det er et helt annet tall enn jeg fryktet og så for meg, sa Espelund på Politisk kvarter på NRK P2 torsdag morgen.

Frp kan helt klart leve med dette utfallet, mener Espelund, som er ordfører i Ullensaker i Akershus, den største Frp-styrte kommunen i Norge.

Ordføreren sier det er blitt signalisert fra kommunenes side at de er i stand til å ta imot det økte antallet flyktninger. Men for Ullensaker er det helt uaktuelt å ta imot flere syrere i år.

Syria-flyktningene koster 3,5 mrd.
Hver flyktning som Norge mottar fra Syria, vil koste 1 million kroner i løpet av de fem første årene på norsk jord, ifølge tall fra Finansdepartementet.

Det betyr at flyktningkompromisset på Stortinget vil føre til en ekstraregning på 3,5 milliarder kroner.

Tallet inkluderer henting og bosetting, men ikke indirekte kostnader som antatt lavere arbeidsdeltakelse og familiegjenforening, skriver Dagens Næringsliv

Fra før er det klart at regjeringen har åpnet for 1.500 flyktninger i år. Med avtalen som ble inngått onsdag, økes dette tallet for inneværende år med 500 flyktninger til 2.000. Neste år kommer 3.000 kvoteflyktninger og i 2017 ytterligere 3.000.

Norge øker også bevilgningene til hjelpearbeidet i nærområdene. I år skal det totalt bevilges 1,25 milliarder kroner, et beløp som økes til 1,5 milliarder kroner i 2016.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag