Senterpartiet, SV, MDG støtter forslaget fra Rødt. Men de måtte ha med Frp på laget for å få saken på bordet i Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen. Derfra kunne saken bli sendt videre til plenumsbehandling i Stortinget.

Nå er det klart at Frp ikke vil være med på å innkalle til et møte i Stortinget.

– Vi kan ikke se noen grunn til et slikt møte. All informasjonen i saken er gitt, sier utenrikspolitisk talsmann Christian Tybring-Gjedde i Fremskrittspartiet.

Han legger til at en samling av Stortinget for å behandle saken vil være en praktisk umulighet midt i en sommerferie og valgkamp.

Moxnes: – Direkte feil

Det er ikke en begrunnelse Rødt-leder Bjørnar Moxnes er fornøyd med.

– Det er direkte feil at all informasjon om denne krigen er gitt. Ti år etter SMS-vedtaket om å bombe Libya sender regjeringa nok en gang Norge i krig for en tidligere kolonimakt etter en helt uansvarlig beslutningsprosess der en rekke spørsmål står ubesvart, skriver han i en epost til NTB.

Han legger til at Rødt vil følge opp saken også etter valget dersom det parlamentariske bildet da har endret seg.

Ap endret mening

14. juli ble det klart at Norge sender et mindre antall soldater til den franskledede Takuba-styrken, som bistår maliske regjeringsstyrker i kampen mot ytterliggående islamistgrupper i landet. Styrkene blir del av det svenske bidraget i Mali og sendes til svenskenes leir.

I 2020 sa Norge nei til å sende soldater til styrken og opprette en egen norsk leir i Mali. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) anså at han ikke hadde støtte i Stortinget til å gjennomføre dette. Samtlige opposisjonspartier var imot, også Frp.

Ettersom det nå ble foreslått å sende et mindre antall styrker til den svenske leiren og ikke opprette en egen norsk leir, har Arbeiderpartiet gitt støtte til forslaget. Det bekreftet Anniken Huitfeldt til NTB 17. juli. Dermed er det flertall på Stortinget for norsk deltakelse i Takuba-styrken.

Norge bidrar allerede til en FN-styrke som opererer i landet. Takuba-styrken er uavhengig av denne.

(©NTB)