RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Frp tar fra Høyre

Sist oppdatert:
Fremskrittspartiet tar flest velgere fra Høyre.

- En firedel av dem som stemte Høyre i 2005 sier de nå vil stemme Fremskrittspartiet. Det er overraskende mye, sier valgforsker Bernt Aardal til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Valgforskeren har analysert bakgrunnstallene i Opinion-målingen som viser en framgang på 6,4 prosentpoeng for Frp og en tilbakegang for Høyre på 3,5 prosentpoeng.

- Tallene viser at Høyre nå har en stabilitet i forhold til 2005-valget på 60 prosent, sier Aardal. Han peker på at Frp lenge har hatt en høy stabilitet hos tidligere velgere, men partiet fikk en liten knekk i forbindelse med finanskrisen.

- Nå har dette snudd seg litt igjen for Frp. Samtidig viser bakgrunnstallene at en firedel av tidligere hjemmesittere nå sier at de vil stemme Frp, mens Ap bare synes å ha kapret 12-13 prosent av hjemmesitterne. Ap har også tapt 11 prosent av tidligere velgere til Frp, sier Aardal og legger til at Frp over tid har kapret velgere fra alle de andre partiene.

- Så det er for enkelt å si at Ap nå har tapt på grunn av oppstyret rundt forslaget om å tillate hijab i politiet?

- Denne saken har nok slått ut noe, men Høyres tilbakegang kan ikke forklares med hijab-bråket. Jeg tror Fremskrittspartiets framgang i hovedsak skyldes at partiet generelt har blitt mer synlig. Partiet har igjen klart å markere seg etter å ha vært litt i skyggen mens tiltakene mot finanskrisen ble diskutert, sier Aardal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere