Fremskrittspartiet går hardt ut mot Høyre etter at de forsøkte å lokke Miljøpartiet de Grønne (MDG) over på sin side for å danne byråd i Oslo.

- Jeg reagerer på at Høyre har jobbet iherdig for å fri til MDG. Det burde være så stor avstand i politikken at det burde ikke være aktuelt, sier stortingsrepresentant og Oslos Frps andrekandidat i stortingsvalget, Jon Helgheim (Frp), til Nettavisen.

Selv om Høyres forsøk på å danne et flertall mislyktes, mener Helgheim det er utrolig at deres tidligere regjeringspartner i det hele tatt forsøkte å få MDG med seg på laget.

- Jeg reagerer på at Høyre ser ut til å omfavne politikken som MDG har vært frontfigur for, som har fjernet parkeringsplasser, fjernet veier og fjernet muligheten til å bevege seg for en god del innbyggere - og skapt kø, kork og kaos, raser Frp-politikeren.

Se Høyres tilsvar lenger ned i saken.

Les også: Høyre gir opp byrådsdrømmen i Oslo

- De lar seg rive med

Byrådskaoset i Oslo oppsto etter milliardsprekken for byens nye vannforsyning, og etter at Frp fikk flertall i bystyret for mistillit mot byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG), for å ikke ha overholdt informasjonsplikten overfor bystyret.

Helgheim synes det er underlig at Høyre like etterpå forsøker å fri til MDG.

- Det er veldig rart når de har vært med på å støtte et mistillitsforslag, sier han, som mener politikken MDG har ført i Oslo har skapt en vanskeligere hverdag for folk.

- Så virker det som om at Høyre setter seg ned og prøver å gjøre seg fine for MDG sine politikere. Det reagerer jeg voldsomt på, og lurer på om de har mistet helt prinsippene og latt seg helt rive med av denne ny-radikale miljøpolitikken, sier Helgheim, og legger oppgitt til:

- Det er det mye som tyder på, at Høyre lar seg rive med på ganske radikal politikk når det kommer til miljø og klima.

Mandag foreslo Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) gjennom Nettavisen et helt annet styre av Oslo, med Høyre og Ap i byråd sammen.

- Gjør meg bekymret

- Men grunnen var jo at Høyre ønsket makt i Oslo. Ser du ikke at det kan være et godt argument for å prøve å få til et flertall?

- Jeg ser det, og at Høyre søker styring og makt ligger i politikkens natur. Men det må være for å endre retning og endre kurs, og hvis man da søker samarbeid med det partiet som er arkitekten bak den kursen som bør endres, så ser jeg ikke poenget med det. Da blir det mest makt for maktas skyld, og at man kanskje kjøper den politikken som MDG står for, sier Helgheim, og påpeker:

- Så hvis de ikke ønsker å endre kursen og er fascinert av MDGs herjinger i Oslo, da blir jeg bekymret.

- Så dere i Frp hadde ikke blitt med i et byråd i Oslo med Høyre og MDG?

- Nei, vi har ingenting til felles med MDG. De fører en ytterliggående, radikal politikk som bare er ment for å tilfredsstille en snever gruppe og ellers bygger opp til konflikter med alle andre grupper - så det hadde vært helt umulig, konstaterer han.

Les også: Drømmer om Arbeiderpartiet + Høyre: Dette svarer partiene selv

- Får ikke ned utslippene

Det Helgheim særlig sikter til, er den bilfiendtlige politikken som det rødgrønne byrådet, med MDG i spissen, har ført i Oslo de siste årene. Blant annet med fjerning av parkeringsplasser og endrede kjøremønstre til fordel for nye sykkelfelt.

Tirsdag ble det også kjent at regjeringen sier ja til byene som ønsker å teste ut utslippsfrie soner, ved å forby diesel- og bensinbiler, deriblant i Oslo og Bergen.

- Det reagerer jeg veldig kraftig på, og det tyder kanskje på at Høyre faktisk ikke bare prøver å søke makt, men at de anerkjenner denne radikale politikken til MDG ved at de nå i regjering gir grønt lys for å innføre en politikk som vil gjøre hverdagen veldig mye vanskeligere for enda flere borgere, sier Helgheim.

- Men er det ikke bra å få ned utslippene i byene der folk bor så tett?

- Dette kommer ikke til å få ned utslippene. Det kommer til å gjøre det vanskeligere å bevege seg for enda flere trafikantgrupper. Det innskrenker bevegelsesfriheten til folk som har helt lovlige kjøretøy, og det kommer til å klumpe sammen trafikken enda mer på de veiene som er igjen å kjøre på, sier han, og fortsetter:

- Det vi ser i Oslo er at man har en politikk som kalles grønn og miljøvennlig, men som egentlig bare dytter bilistene inn i kø, kork og kaos andre steder. Så utslippene vil ikke gå ned, men de vil flyttes til steder som er hardt rammet fra før - og er det noe som skaper dårlig byluft så er det biler som står og stamper i kø.

Les også: MDG forklarte smellen med denne maskinen: – Står for en brøkdel

Høyre: - Kan ikke kjenne Oslo

Høyre på sin side fnyser av kritikken fra Helgheim.

- Jeg synes dette utspillet fra Helgheim er underlig, og preget av at han rett og slett ikke kjenner Oslo-politikken eller oslofolk så godt, sier Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Anne Haabeth Rygg, til Nettavisen.

Rygg påpeker at valgresultatet i lokalvalget i 2019 viste en bred støtte til partiene som tar klimautfordringene på alvor.

- Høyre og de andre partiene som er genuint bekymret for konsekvensen av menneskeskapte klimaendringer fikk til sammen om lag 90 prosent av stemmene. Frp fikk bare 5,3 prosent, og viste tydelig at de i klima- og miljøpolitikken er i utakt med oslofolk flest, sier hun.

Hun avviser samtidig at mistillitsforslaget har noe med MDGs politikk å gjøre.

- Det er ikke slik at Høyre stemte for mistillitsforslaget mot samferdsels- og miljøbyråden for å vise at vi er uenige i politikken til MDG, slik Helgheim ser ut til å tro. Det gjorde ikke engang hans egne partifeller i bystyret. Et tverrpolitisk flertall i bystyret stemte for mistillit fordi byråden ikke hadde informert bystyret raskt nok om den gigantiske budsjettsprekken i reservevannprosjektet, sier Rygg.

- Riktig at vi ønsker makt

Hun understreker også at det er helt naturlig at Høyre forsøker å få makt.

- Det riktig at Høyre ønsker å overta den politiske makten i Oslo. Vi ser at det trengs et byråd som prioriterer prosjektene som virkelig bidrar til en renere by, som karbonfangst og lagring på Klemetsrud. Et prosjekt som vil kutte klimagassutslippene i Oslo tilsvarende utslipp fra 200.000 biler årlig, sier Rygg, og legger til:

- Vi mener det er bedre med politikk som kutter utslippene mest mulig i stedet for å gjøre hverdagen til byens bilister kjipest mulig.

Høyres gruppeleder ramser også opp tiltak som hun mener det rødgrønne byrådet har nedprioritert: Flere ladestasjoner for elbiler, bygge ut t-banetilbudet slik at flere kan la bilen stå og bygge et plastgjenvinningsanlegg i Oslo-området.

- Derfor snakket vi med alle partiene i bystyret som ikke har vært en del av det gamle byrådet, og MDG som hevder å være blokkuavhengige for å se om det var mulig å danne et ikke-sosialistisk byråd. Det skylder vi som byens største parti velgerne våre, sier Rygg, før hun sparker videre mot Helgheim:

- At Helgheim ikke ønsker politisk makt er opp til ham, men jeg synes det er underlig at han ser ut til å være mer opptatt av å kritisere Høyre enn å forklare usikre Arbeiderparti-og Senterparti-velgere i Oslo hvorfor de må skifte parti og stemme Frp.

- Skuespill av Raymond

Sirin Stav, som leder Oslo MDGs bystyregruppe, informerte Høyres gruppeleder bystyre søndag om at de ikke ønsker noe samarbeid med Høyre i Oslo.

- Et samarbeid med Høyre og Frp i Oslo er helt uaktuelt. Både i Oslo og regjering har Høyre kjempet mot mye av den grønne politikken vi har ført i Oslo de siste årene, sa Stav til NTB.

Og etter at Høyres byrådsdrøm brast, har Raymond Johansen (Ap) dermed igjen fått i oppdrag å danne et nytt byråd. Innen kort tid vil trolig omtrent det samme byrådet være tilbake - men heller ikke det har Helgheim mye til overs for:

- Det viser bare at det var et spill for galleriet, og Raymond Johansen har bare kjørt et teater på hele opplegget. Man tar ikke mistillit og de store overskridelsene så veldig alvorlig, og bare hopper på videre med de samme partiene og den samme politikken. Det er mulig at det ikke finnes noen andre parlamentariske grunnlag for det, men da kunne de jo droppet dette skuespillet ved å gå av, sier han om det.