RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp-topp frykter båtflyktninger kan være kamuflerte IS-soldater

Claus Jørstad frykter båtflyktninger kan være kamuflerte IS-soldater. Foto: Retuers/Scanpix/Oddgeir Isaksen
Claus Jørstad frykter båtflyktninger kan være kamuflerte IS-soldater. Foto: Retuers/Scanpix/Oddgeir Isaksen
- Terrorister vil risikere nesten hva som helst.

(iFINNMARK.NO): Claus Jørstad, gruppeleder for Fremskrittpartiet (Frp) på fylkestinget i Finnmark, tok fredag til orde på Facebook for norsk naivitet i forhold til båtflyktningene som har blitt skrevet mye om i media og på nett. Han peker på debatten ute i Europa om at det skal finnes kamuflerte IS-soldater blant slike flyktninger, og stiller spørsmål om Norge er for naive.

– Norge tar ikke debatten

– Det er stor forskjell på debatten i Norge og utlandet. Her hjemme dreier den seg om å ta inn flyktningene eller ikke, mens i utlandet vil man ikke ta i mot denne trafikken fordi man frykter illegal trafikk og terrorisme, sier han til iFinnmark.

På Facebook lenker Jørstad til en artikkel fra den danske nettavisen Den korte avis, samt avisene Independent og Daily Mail. Ifølge artikkelen i Den Korte Avis var Nato-sjef, Jamie Shea, nylig på en konferanse i London om antiterror. Der skal han ha advart mot at IS smugler terrorister til Europa, kamuflert som desperate flyktninger.

Skapte reaksjoner

Jørstads lenking skapte reaksjoner i kommentarfeltet. En person i stiller seg kritisk og spør om Jørstad «seriøst tror at islamister, som beviselig kan reise fritt mellom Østfold og Syria, frivillig blir med et skip som med stor sannsynlighet kan synke?».

Jørstad svarer: «Er det overraskende da? Enkelte av dem sprenger jo seg selv i luften. Og ikke alle båtene er synkeferdige.»

Til iFinnmark utdyper han.

– Det er ikke slik at det er høyrisiko for at flyktningbåtene synker. Det er ikke flere ulykker med disse båtene enn båttrafikken ellers. Terrorister vil risikere nesten hva som helst. I tillegg handler dette om trusselen om at ISIL skal «oversvømme» Europa med terrorister, og ikke bare rekruttering fra folk som allerede er i landet.

– Konstruert påstand

Den danske artikkelen er basert på en annen artikkel, av den britiske avisen Daily Express. De skriver at denne Nato-sjefen ber andre land i regionen om å være på vakt , fordi det er «attraktiv» for IS å få terrorister inn i Vesten under dekke av på være flyktning.

Denne påstanden tar leder for Finnmark SV, Tommy Berg, med en klype salt.

– Daily Express er en tabloidavis. Og hva slags Nato-sjef er dette? Da er det merkelig at ikke Nato-ledelsen og Jens Stoltenberg selv har gått ut med dette. Claus Jørstad burde sjekke hvor kildene kommer ifra, og seriøsiteten i disse.

Berg mener problematikken med flyktningene til en viss grad dreier seg om fordeling av godene i verden, og at menneskeheten må begynne å ta vare på hverandre og fordele godene bedre.

– Når vi ser bildene; damer med små barn, gir det inntrykk om at man må hjelpe til. Det rimer ikke at IS sender terrorister over Middelhavet i usikre fartøy; jeg tror de har midler nok til å ta seg inn på en helt annen måte. Denne påstanden om forkledde terrorister er konstruert for å skape motsetninger i samfunnet, sier SV-politikeren.

– Ikke så enkelt

Frp-topp Calus Jørstad fastholder at det pågår en debatt i EU som dreier seg om båtflyktninger og terrorisme. Han viser til hvilke ekstreme metoder og handlinger som tas i bruk av terrorister for nå deres mål.

– Å sette seg selv i fare for å nå sitt mål stopper dem ikke. Se for eksempel på båtkaprere utenfor Somalia. Da er metode som illegal innreise langt mindre farefull. Og når martyrstatus uansett er resultatet, så setter ikke faren for å synke noen stopper heller.

– Ikke bare kvinner og barn

Han peker videre på at den norske debatten om båtflyktningene er «veldig» polarisert og todelt, og at debattene i mellom de to polene for og i mot å skulle slippe flykningene inn, i stor grad uteblir. Han viser eksempelvis til en kommentar i Nordlys, «Erna Solberg, jeg kveles av skam her. Kveles.», som ifølge Jørstad spiller på følelsesregisteret, og handler om barmhjertighet for barn og kvinner.

– Nå er ikke problematikken med båter som synker så endimensjonale som man skriver. De skriver om kvinner og barn, men det fleste flyktninger som kommer er friske unge menn. Nå er det ikke mindre ille at menns liv går tapt enn kvinner og barns, men det blir en polarisert debatt preget av følelser i stedet for å være kritisk. Man ser lite av den debatten mellom den nøytrale og saklige.

– Må ikke bli et fripass

Han mener videre at status som båtflyktning ikke må bli et automatisk fripass for opphold, bare fordi flyktningene har utsatt seg for fare.

– Veldig mange av disse flyktningene er faktisk ikke heller reelle flyktninger eller asylsøkere med fare for sitt eget liv, men lykkejegere og andre som betaler vanvittige summer for turen... Ja mer enn en vanlig flybillett koster. Hvorfor, er det retoriske spørsmålet. Da sier det seg selv at trafikken må stoppes, og det er naivt å debattere hvor stor andel av disse flyktningene man skal ta imot.

Les flere saker fra iFinnmark her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere