Torsdag hasteinnkalte justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) til pressekonferanse.

Hun meddelte at Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som Krekar, er sendt ut av Norge og nå befinner seg i Italia.

- Jeg er svært glad for at man endelig setter et punktum for Krekar-saken. Det har vært en politisk og juridisk føljetong i årevis. Men endelig får vi effektuert utvisningen som det er vedtak for, sier tidligere justisminister og Frp-politiker Per-Willy Amundsen til Nettavisen.

Les også: Monica Mæland: - Krekar er ikke lenger i Norge

Stortingsrepresentanten er glad regjeringen prioriterer saken, midt i den tøffe koronatiden.

- Det er flott å se at Norge er i stand til å håndtere andre viktige saker selv om vi står i nasjonal krise. Men jeg skulle ønske det var en Frp-statsråd som stod for utsendingen. Men mye av arbeidet som er gjort i forkant ble gjort med Frp i regjering.

- Har du noen betenkeligheter med å sende Krekar til Italia, et land som har store utfordringer med koronasmitte?

- Det har jeg ingen betenkeligheter med. Det er to rettsstater som er enig om utlevering og ivaretar menneskerettigheter og de avveiningene som gjøres. Det er ingen grunn til å tenke at rettsstatene Norge og Italia gjennomfører en utlevering som er uforsvarlig. Begge landene forholder seg til internasjonal rett, påpeker han.

Italia er som kjent det hardest korona-rammede land i Europa.

- Ironisk at Frp måtte ut av regjering

Reaksjonene er mange i sosiale medier, her er et knippe fra Twitter:

«Å utlevere en 63 år gammel mann til Italia i disse dager, høres ut som en indirekte dødsdom.»

«Det er jo ironisk at Frp måtte ut av regjering før Krekar ble sendt hjem. Også ironisk at menneskerettighetspartiet Venstre er med på dette. Det er ikke trygt å sende en 63-åring til et land som er sårt rammet av en pandemi.»

Meling varsler egen pressekonferanse

Mandag 15. juli ble Krekar dømt til 12 års fengsel av en domstol i Italia for terrorplanlegging. Italiensk politi mener Krekar har vært leder for Rawti Shax, som skal være et terrornettverk.

Krekar har hele tiden nektet straffskyld, og har anket dommen. Han ble pågrepet samme dag i Oslo, og har sittet varetektsfengslet siden han fikk dommen. Pågripelsen ble lagt ut på Youtube samme kveld.

BAKGRUNN: Krekar dømt til fengsel for terrorvirksomhet

- Dette er en skammens dag for alle de som ikke har hindret utlevering av en åpenbart uskyldig mann. En skammens dag for PST, for Riksadvokaten, for Oslo tingrett, for Borgarting lagmannsrett, for Høyesterett, for regjeringen, for Høyre, for Venstre, for KrF, for regjeringen, for opposisjonen, skriver Krekar-forsvarer Brynjar Meling til Nettavisen i en SMS.

Han reagerer kraftig på at Krekar ikke engang fikk ta farvel med familien.