Stortingsrepresentant og Frp-topp Jon Helgheim går til frontalangrep på mediene og kaller norsk presses dekning av president Donald Trump og høstens USA-valg for propaganda.

Kritikken fremmes i et Facebook-innlegg der Helgheim varsler å «filleriste» norsk presse når han skal opptre på TV 2s «Trumps verden» fredag formiddag.

Kjernen i kritikken er at norsk presse er fordummende, unyanserte og politisk ladede i dekningen.

- Jevnt over har det vært et ensidig fokus hvor man ikke engang prøver å opplyse og balansere på noen som helst måte, sier Helgheim til Nettavisen.

Les også: Facebook sletter Trump-innlegg for første gang

Helgheim går så langt at han stempler norsk Trump- og USA-dekningen som propaganda.

- Eksperter og kommentatorer diskuterer ikke om han er farlig, men hvor farlig han er. Det er fordummende. Det gir meg ingenting å følge norske mediers dekning av det amerikanske valget. Jeg begynner å bli lei av propagandaen, sier han.

- Når det ikke er balansert eller gjort forsøk på redelig og opplysende journalistikk, har det gått over i propaganda. Pressen vet hvilke knapper man skal trykke, sier han.

Helgheim understreker at han ikke er noen stor Trump-tilhenger.

- Barna trodde Trump ville starte 3. verdenskrig

Videre sier Helgheim at norsk presse fikk barna hans til å tro at «Trump ville starte tredje verdenskrig når han ble valgt».

Sjefredaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen, mener kritikken er for generell, og etterlyser mer konkrete eksempler.

- Vi i mediene må godta både kritikk og debatt om journalistikken vår. Men det blir vanskelig når flere politikere insisterer på å omtale mediene som en gruppe, der alle gjør det samme i alle saker, sier Eilertsen til Nettavisen.

- Ta heller tak i konkrete saker, i navngitte mediehus, og utfordre oss på det vi publiserer. Da kan det mediehuset som varslet tredje verdenskrig svare for det, for eksempel, sier Eilertsen.

- «Mediene» er en akkurat like ubrukelig sekkepost som «politikerne». Vi er, heldigvis, forskjellige, legger hun til.

Les også: Denne modellen gir Trump ekstremt dårlige vinnersjanser

VG etterlyser også mer konkret kritikk.

- Denne kritikken er veldig generell. Den dreier seg om alle norske mediers dekning av amerikansk politikk, og da blir det litt vanskelig å svare på den kritikken, sier ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro, til Nettavisen.

- Journalister skal ikke mene noe om Trump

NRKs utenrikssjef sier de er opptatte av en balansert USA-dekning, og påpeker at journalister ikke skal formidle sin personlige mening om den amerikanske presidenten.

- Jeg mener generelt at vår fremste jobb i NRK er å speile det amerikanske samfunnet og forstå det innenfra, få ut stemmer, snakke med folk – både dem som liker ham og dem som ikke liker ham, sier utenrikssjef i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, til Nettavisen.

- Han er også en veldig kontroversiell president, og det er folk med kontroversielle meninger om ham. Den type dekning vil inneholde stemmer som har en sterk mening. Det skal vi tåle fordi temperaturen i USA er såpass høy. Men vi som journalister skal ikke ut og mene noe om Donald Trump, sier han.

- Kjernen i vårt og NRKs oppdrag er å gjøre folk i stand til å gjøre opp sin egen mening og få en bedre forståelse av hva som foregår i USA, sier Falkenberg Mikkelsen.

- Alt er ikke humbug

- Hvem er verstingene i klassen, Helgheim?

- Det har jeg problemer med å si. Jeg kan ikke si at alt er humbug, for det er det ikke. Men jevnt over er dekningen ubalansert. Journalister blir veldig populære i den kulturelle og politiske eliten hvis de klarer på sofistikert vis å skjelle ut Trump på nye måter. Det virker som det er viktigere å være populær som journalist enn å opplyse balansert og fortelle om det som skjer, og ikke om det de mener skjer, sier Helgheim.

Helgheim er ikke den eneste politikeren som har vært kritisk til norsk Trump- og USA-mediedekning. Sp-nestleder Ola Borten Moe fremmet nylig kritikk i en kronikk hvor han påstå at «norske medier makter verken å forklare oss Trump eller USA».

- Eksempler på ubalansert dekning

Helgheim trekker fram følgende eksempler i sitt Facebook-innlegg på fordummende, unyansert og politisk ladet dekning:

* Mediene fikk mine barn til å tro at Trump ville starte tredje verdenskrig når han ble valgt, fasit er at han er en av få presidenter som ikke har startet noen krig, men bidratt til fred.

* Mediene fremstiller det som om Trump vil rasere demokratiet når han ønsker utsettelse av valget og er imot poststemmer. Sannheten er at flere andre har utsatt valg pga korona, helt uten kritikk- og poststemmer driver vi ikke med i Norge heller, det anser vi som usikkert.

* Norske medier har laget stort nummer av at Trump ikke har brukt munnbind, det har ingen norske politikere gjort heller.

Trusler mot Nord-Korea

- Spenningsnivået mellom Trump og Kim var på et tidspunkt ekstremt høyt, og Trump truet Nord-Korea med «fire and fury». Begge land er atommakter. Synes du norsk presse overdrev i dekningen av den situasjonen, Helgheim?

- Den disputten med Nord-Korea endte tross alt med en «handshake» med Sør-Korea, noe ingen før ham har fått til. Allerede før han ble valgt var det snakk om at det kunne bli tredje verdenskrig, at han var en farlig mann som kommer til å starte tredje verdenskrig. Pressen tar grundig feil gang på gang. Det er nok et høyt spill, men tross alt er han kanskje en av få amerikanske presidenter som ikke har startet en krig. Man må kanskje helt tilbake til Jimmy Carter for å finne en amerikansk president som ikke har startet en krig, sier han.

- Obama var president da FN vedtok mandat til et flyforbud i Libya og Bush hadde 9/11, Afghanistan- og Irak-krigen. Syria-krigen pågikk også da Obama var president. Er det noen situasjoner i verden nå som du tror andre amerikanske presidenter ville valgt å gripe inn i og beordre en militær intervensjon?

- Sannsynligvis og forhåpentlig ikke. Det hadde kanskje ikke vært så mange ting å involvere seg i. Men det er ikke interessant i det hele tatt. Det som er interessant er at norsk presse har gitt inntrykk av at han vil gjøre det. Barn jeg har snakket med, også mine egne barn, har gått rundt og vært redde for at Trump skal starte en krig, og den redselen har norsk presse vært med på å skape. Ingen eksperter har sagt at han vil starte en krig, men det er skapt et inntrykk av at han vil kunne gjøre det. Pressen vet akkurat hvilke knapper man skal trykke på, sier Helgheim.

Les også: Ny delstat åpner for poststemmer - Trump raser

Poststemmer og forslag om å utsette valget

Helgheim kritiserer også norsk pressedekning av Trumps motstand til poststemmer og hans forslag om å utsette presidentvalget. Helgheim sier det er «flere andre som har utsatt valg, helt uten kritikk».

- Trump er imot poststemmer, og er imot å utvide bruken av poststemmer. Hvis jeg hadde foreslått å innføre poststemmer i Norge, hadde jeg sikkert blitt utskjelt fordi det anses som usikkert. Vi driver ikke med det i Norge. Men Trump blir kritisert for å være imot det, sier Frp-toppen.

- Hvilke land er det som har utsatt valg på grunn av korona, Helgheim?

- Finland utsatte valget på grunn av korona. Jeg er ikke helt sikker, men jeg mener å tro at det var et påtrykk fra EU. Grunnen til at jeg bruker dette eksempelet, er at når det gjelder andre nasjoner, ville det kanskje blitt kritisert hvis de ikke hadde gjort det (utsatt valg red.anm.). Trump bare nevner at det kunne være en mulighet. Så blir han kritisert for at det er et brudd med demokratiet. I Trumps tilfelle blir det tolket til at han kommer til å bryte grunnloven og bryte med demokratiet, sier Helgheim.

Ifølge oversikten til International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA), er det flere land som har utsatt valg som en direkte følge av koronapandemien. Men dette har i hovedvekt vært lokalvalg og andre typer valg. Finland er ikke nevnt i oversikten til IDEA.

Les også: President Donald Trump vil forby TikTok

Trump og munnbind

Helgheim er også kritisk til hvordan norske medier har blåst opp at Trump har stilt på TV uten munnbind. «Det har ingen norske politikere heller gjort,» skriver han i innlegget.

- I Norge har det foreløpig ikke vært anbefalt bruk av munnbind. USA hadde anbefalinger om bruk av munnbind, og i noen tilfeller på delstatsnivå var det påbud. Bør ikke Trump som president følge anbefalingene til sine egne helsemyndigheter?

- Han er president og har også opptrådt med munnbind, og gjør sikkert sine vurderinger av hva som er forsvarlig der og da. Men så gjør vi et stort nummer av det i Norge at han har stått på TV uten munnbind. I Norge gjør vi heller ikke det, sier Helgheim.

- Hver dag må vi scrolle oss gjennom de samme kjedelige og oppblåste nyhetene om Trump før vi kommer til andre nyheter. Det at Trump står uten munnbind er ikke så interessant, sier han.