STORTINGET (Nettavisen): Opp og ned rulletrappen på Stortingets T-banestasjon er et av mange steder i Oslo du kan se plakater fra Rusopplysningen.no med følgende ordlyd:

«Anette døde ikke da hun prøvde LSD. Hun hadde fått stoffet testet og visste hva hun tok.»

«Ida døde ikke da hun prøvde MDMA. hun tok bare en halv dose og så an virkningen.»

Les mer: «Kampanje sprer falsk trygghet om rusmidler»

- Politiet må fjerne plakatene

Dette har fått Fremskrittspartiets helsepolitiker Åshild Bruun-Gundersen til å se rødt. Hun mener kampanjen bryter norsk lov.

- Disse plakatene gir et signal til ungdommene om at det er greit å bruke narkotika så lenge du doserer riktig og gjør det sammen med andre, sier hun til Nettavisen.

Hun oppfatter kampanjen som ren reklame for narkotiske stoffer:

- Dette er å markedsføre narkotika, og det er ikke lov i Norge. Kampanjen er et sterkt signal om at narkotika er et lovlig stoff i Norge. Det er det ikke, tordner hun.

Hun frykter utviklingen:

- Vi i Frp frykter at narkotikabruk er i ferd med å normaliseres.

- Hva mener du bør gjøres nå?

- Politiet må fjerne plakatene umiddelbart. Dette er farlig, misvisende og bryter norsk lov, mener hun.

- Oslo kommune må stoppe hele aksjonen. Jeg kan ikke forstå at det kan være lovlig å reklamere for narkotika på denne måten i Norge, legger hun til.

Les også: Stiller klokka natt til søndag - kan være farlig for enkelte

- Ulovlig stoff

Bruun-Gundersen stiller også spørsmål ved hvem avsenderen av kampanjen er.

- Det er ekstra ille at det fremstår som at en seriøs opplysningsaktør som står bak. Det er det ikke, hevder hun.

Det er «Foreningen Tryggere Ruspolitikk» som står bak kampanjen. De ønsker at norske myndigheter skal utrede ulike reguleringsmodeller for flere rusmidler, ifølge nettsidene deres.

Styreleder og talsperson Ina Roll Spinnangr i «Foreningen tryggere ruspolitikk» er overrasket over Bruun-Gundersens karakteristikk av foreningen:

- Det er trist. Flere leger og andre fagfolk sjekker all informasjon vi legger ut på våre sider, og vi oppdaterer den informasjonen kontinuerlig, sier Spinnangr til Nettavisen.

Spinnangr er også helt uenig med Bruun-Gundersen i at kampanjen er «farlig, misvisende og ulovlig».

- Det som er farlig, er å holde på slik Bruun-Gundersen gjør. Dette er skadeforebyggende informasjon som kan redde liv, sier Spinnangr.

- Bruun-Gundersen henger igjen i fortiden. Den type retorikk har vært brukt i møte med alle forslag for å bekjempe narkotika. Ingen begynner å ruse seg fordi de ser en plakat – spesielt ikke når plakatene har en advarsel om at man faktisk kan dø dersom man ikke vet hva man holder på med. Rusmidler er ikke godteri, noe plakatene formidler, legger hun til.

Les på Nettavisen Pluss:

- Absurd å koble inn politiet

Spinnangr mener politikeren har misforstått hva dette handler om:

- Folk bruker rus. Vi oppfordrer ikke folk til å bruke rus, men vi vet at noen kommer til å ruse seg uansett. Derfor må vi drive skadeforebyggende arbeid, slik denne kampanjen er.

- Bruun-Gundersen mener Oslo kommune må på banen og at politiet må fjerne dette umiddelbart. Hva vil du si til det?

- Det er absurd. Velferdsetaten informerer om ulike rusmidler gjennom små hefter de deler ut. Rustelefonen er også et tiltak der man få vite om dosering og mye av det samme som på Rusopplysningen.no. Vi reklamerer ikke for narkotika - vi markedsfører en side som fremmer tryggere ruskultur. Bruun-Gundersen må sette seg inn i hva dette er, oppfordrer hun.

Spinnangr mener norsk narkotikapolitikk belager seg på skremselspropaganda:

- Vil vi at folk skal vite at det er livsfarlig å blande alkohol og GHB? Ja! Da må vi opplyse om det. Derfor er også kampanjen rettet mot alle.

- Redusere overdose-dødsfall er en helt annen debatt

Torsdag deltok nestleder i «Foreningen tryggere ruspolitikk», Tryggere Dagfinn Hessen Paust i Dagsnytt 18 på NRK. Der møtte han Ap-politiker Tellef Inge Mørland, som også er skeptisk til kampanjen og særlig GHB-plakaten.

Paust understreket at målet med kampanjen er å forhindre overdosedødsfall.

- Det målet er jeg helt enig i, men veien dit er ikke gjennom en slik kampanje. Dette oppfatter jeg som ren markedsføring og en invitasjon til ungdom om at narkotika er helt ufarlig, mener Åshild Bruun-Gundersen.

- Hva bør gjøres for å snu den negative utviklingen med så mange overdosedødsfall i Norge?

- Det er en helt annen diskusjon - og den må vi ta. Men nå må denne aksjonen stoppes, sier hun.

Nettavisen har vært i kontakt med politiet for deres kommentar til saken.

Til sammen er det fem bilder i kampanjen. Her er de to siste: