*Nettavisen* Nyheter.

Frp-topper la ut grotesk video fra Syria

STERKE SCENER: Fredag spredte videoen seg på Facebooksidene til lokale Frp-topper. Videoen viser en ung syrisk mann som blir halshogget av maskerte menn. Foto: Skjermdump (Drammens Tidende)

Partiledelsen og politikerkolleger er kritiske etter at Frp-topper la ut en video på Facebook, som viser en syrisk mann som blir halshugget.

28.02.14 21:47

DRAMMEN (Drammens Tidende): Fredag spredte videoen seg på Facebooksidene til lokale Frp-topper. Videoen viser en ung syrisk mann som blir halshogget av maskerte menn.

- Grotesk og fælt

Leder Morgan Langfeldt i Buskerud Frp har ikke selv sett den groteske videoen. Han sier at han ikke forstår hvorfor de lokale politikerne har videreformidlet videoen.

- Jeg tror de fleste vet hvor grotesk og fælt det er der, uten at vi trenger å bruke det som underholdning på Facebook. Det finnes mye grotesk som ikke egner seg som deling på Facebook, sier fylkeslederentil dt.no.

Han sier han vil ta opp dette på landsstyremøte i helgen.

Var kun ment for vennelista

Bystyremedlem og fylkespolitiker Lavrans Kierulf er en av dem som har valgt å dele videoen med sine venner på Facebook.

- Det er viktig å minne om grusomhetene som skjer ute i verden, sier Kierulf.

- Forstår du at folk reagerer på videoen?

- Jeg forstår at noen reagerer, jeg reagerte på den selv, den er grusom, sier Kierulf.

- Såpasss grusomt at jeg ville dele

- Er man nødt til å vise så sterke bilder for å fortelle om situasjonen i Syria?

- Det vil alltid være en diskusjon og en overveining, og delte meninger. Dette var såpass grusomt at jeg ville dele videoen med mine Facebookvenner, sier Kierulf.

Ville vise sannheten

Paul Oskar Rosenquist, leder i Hurum Frp, var først ute med å publisere videoen, etter å ha fått den fra en venn i Tyrkia.

Klikk på bildet for å forstørre.

MER MAKT: Lavrans Kierulf (Frp). Trykk på bildet for større versjon. Foto: (Drammens Tidende)

- Jeg tenkte meg nøye om før jeg publiserte den, men jeg tenkte at det var greit å bruke sosiale medier til å vise den nakne sannhet. Dette er det virkelige livet på Balkan, dette er den virkeligheten som blir sensurert av mediene, sier Rosenquist.

- Kan en ikke fortelle om den virkeligheten, uten å vise så sterke bilder?

-Det har mediene prøvd på i 30 år, de pakker inn og forskjønner, de forteller ikke sannheten, sier Rosenquist.

- Mine venner tåler det

- Skjønner du at folk reagerer på videoen?

- Jeg skjønner at folk reagerer, jeg reagerte selv, og har ikke klart å spise i dag på grunn av de bildene. Men jeg tenkte at mine venner tåler det, og så tenkte jeg ikke på at den kom til å bli delt og spre seg videre, sier Rosenquist.

Politikerkolleger reagerer

- Groteske og barbariske videoer skal en være litt varsom med, det er mange andre måter å vise hvordan situasjonen er i Syria, uten å vise bilder der noen blir halshugget, sier leder i Drammen Arbeiderparti, Masud Gharahkhani.

- Som politiker må en tenke over hvordan man får fram budskapet, Facebook er ofte åpne, og hvem som helst, inkludert barn, kan komme inn å se, det skal en være varsom med, sier Gharahkhani.

Fylkesordfører: - Må være forsiktige

- Jeg har ikke sett denne videoen, men på generelt grunnlag er jeg skeptisk fordi man ofte er uforsiktige med slike medier, en skal være forsiktig med hva en legger ut, det er et sterkt medium, og jeg kan bare oppfordre til å være forsiktige med hva en legger ut, sier Fylkesordfører og leder i Buskerud Høyre, Morten Eriksrød.

Les flere saker fra Drammens Tidende!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.