Samtidig er Frp-nestleder Terje Søviknes tilbake i statsminister Erna Solbergs (H) regjering. Han overtar Listhaugs jobb som eldre- og folkehelseminister, mens Kjell-Børge Freiberg (Frp) er ferdig som olje- og energiminister.

Les også: Søviknes: – Eldre er en fantastisk ressurs for samfunnet

Både Solberg og Listhaug ble straks utfordret på den omstridte Frp-toppens tidligere uttalelser om hvorvidt klimaendringene er menneskeskapte.

– De som lyttet til valgkampen i år, har hørt at hun var klar og tydelig på at hun mener klimaendringer er menneskeskapte. Hun har også hele tida stilt seg bak regjeringens politikk på disse områdene, sier Solberg.

Les også: Solberg: Listhaug vil tilføre realisme til oljedebatten

– Også menneskeskapt

Listhaug brukte under nøkkeloverrekkelsen i departementet mye tid på å skryte av de anslagsvis 170.000 menneskene som jobber i olje- og gassnæringen i Norge. Frp-nestlederen ble hardt presset på tidligere uttalelser om klimaendringene.

– Jeg har stått bak regjeringens politikk hele veien, helt siden 2013, sier Listhaug.

– Jeg mener at vi skal ta dette på største alvor, ha et føre var-prinsipp og sørge for at vi gjør verden grønnere med den fantastiske teknologiutviklingen som finner sted i Norge.

Frp-toppen fremholdt videre at hun vil utvikle oljenæringen videre, og at norsk gass bidrar til et grønt skifte i Europa. På gjentatte direkte spørsmål om hun mener klimaendringene er menneskeskapte, svarte hun:

– Jeg mener at de også er menneskeskapte.

Les også: Solberg: Et ønske fra Frp å ha begge nestlederne i regjering

– Tilføre realisme

En test på Listhaugs evne og vilje til å inngå kompromisser i oljepolitikken vil komme allerede til våren. Da skal regjeringen bestemme hvor den såkalte iskanten i Barentshavet går. Saken avgjør i praksis hvor langt nord det vil være lov å lete etter olje – og den splitter regjeringen.

Mens Venstre ønsker å flytte iskanten sørover – og dermed verne store områder – ønsker Frp en «dynamisk» iskant – at grensen settes der iskanten til enhver tid går.

Solberg unngikk å kommentere iskantstriden direkte, men håper Listhaug vil være i stand til å løfte debatten om hvor viktig olje- og gassnæringen er for norsk økonomi og norsk velferd.

– Alle de temaene som også må løftes i de debattene, er viktige for å få kanskje litt mer realisme inn i avveiningen av olje og gass og andre utslipp, sier Solberg til NTB.

Utfordret

I regjeringsplattformen står det at regjeringen vil «fastslå definisjonen av iskanten i forbindelse med revidering av forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, og i lys av anbefalinger fra Faglig forum».

Internt i Frp er det en oppfatning av at Freiberg ikke klarte å løfte oljenæringens profil og betydning for Norge, noe håpet er at Listhaug skal kunne bidra til.

Listhaug er kjent for sin ofte uforsonlige tone i asyl- og innvandringspolitikken. I fjor måtte hun gå av som justisminister etter å ha anklaget Ap for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet.

Samtidig satt Listhaug ved forhandlingsbordet både da Venstre i fjor og KrF i år gikk inn i regjeringen, noe som krevde betydelig kompromissvilje også fra Frp.

Bakteppet for regjeringsendringene er vedvarende svak oppslutning om de fire partiene, som samlet sett gjorde et elendig lokalvalg i høst. Frp håper nå Listhaug skal finpusse partiets profil i oljepolitikken og tiltrekke seg velgere som har begynt å tvile på Høyre og Ap på dette området.

(©NTB)